Заместник-ръководителят на президентската администрация Жан Кастекс е назначен за нов

...
Заместник-ръководителят на президентската администрация Жан Кастекс е назначен за нов
Коментари Харесай

Новият премиер на Франция е шефът на администрацията на Макрон

Заместник-ръководителят на президентската администрация Жан Кастекс е назначен за нов министър-председател на Франция, заяви Елисейският замък.

Жан Кастекс беше назначен за координатор на излизането на Франция от изолационния режим по време на пандемията от ковид. Сега той ще размени подалия оставка по-рано през днешния ден Едуар Филип.  В неделя Филип завоюва изборите за кмет на Хавр.  Оставката му идва тъкмо ден след като президентът Еманюел Макрон удостовери, че ще има промени, включващи и промени в изпълнителната власт - тематика, нашироко дискутирана по медиите. Макрон не посочи дали счита да остави Едуар Филип на поста министър-председател, единствено уточни през вчерашния ден:   " Трябваше да направя избор за потегляне по нов път. Това са нови цели за самостоятелност, преустрояване, помиряване и нови способи за тяхното използване. Зад това ще има нов екип ". 

Филип пое премиерския пост на 15 май 2017 година  Тогава той разгласи, че възнамерява да ограничи обществените разноски и да понижи „ нетърпимия “ държавен дълг на Франция, тъй като страната „ танцува върху вулкан, който тътне все по-силно “. Сега, три години по-късно, президентът му написа " шестица ", наблягайки, че е приключил " чудесна работа ". " Проведохме значими исторически промени - постоянно в доста сложни условия, и изградихме връзки на доверие, които от избрана позиция са неповторими за историята на Петата република ", сподели Макрон. Френските медии обаче  разясняват,  че сред двамата водещи политици в последно време има известни различия.

Вероятно в този момент Едуар Филип още веднъж ще се върне в локалната власт - в Хавр, където бе кмет, преди Макрон да му повери премиерското кормило. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР