Заместник-председателят на Сената на Зимбабве Майкъл Нямбуя заяви, че Русия

...
Заместник-председателят на Сената на Зимбабве Майкъл Нямбуя заяви, че Русия
Коментари Харесай

Русия търси литий, интересува се от покупки в Зимбабве

Заместник-председателят на Сената на Зимбабве Майкъл Нямбуя съобщи, че Русия се интересува от закупуването на литий от страната му.

" В Зимбабве имаме задоволително опит в откриването и обработката на литий. Затова търсим пазари. Знаем, че Русия се интересува от това ", споделя Нямбуя, представен от " Комерсант ".

Той добави, че съгласно него сега се водят договаряния за закупуване на литий от Зимбабве от страна на Русия. Нямбуя напомни, че в страната работят няколко съветски компании, които се занимават с рандеман на платина. " Няма да се учудя, в случай че имат съществени планове за лития ", сподели той.

По-рано " Комерсант " писа, че " Росатом " е станал едноличен притежател на южнокорейския производител на литиево-йонни акумулатори " Enertech International ". През 2022 година " Росатом " усили каузи си в " Enertech International " от 49,16% на 98,32%.

Литият е химичен детайл със знак Li и атомен номер 3. Той е мек сребристо-бял алкален метал. При общоприети условия е най-лекият метал и най-лекият корав детайл. Подобно на всички алкални метали, литият е мощно реактивоспособен и по тази причина се съхранява под нефт. Той е с железен искра, само че изложен на въздух, бързо потъмнява.

Малките количества на литий във Вселената, спрямо теоретичните упования, би могло да се изясни с хипотетични леки и електрически неутрални частици, съгласно ново проучване

Повече от десетилетие космолозите са озадачени от очевидния недостиг на литий във Вселената. Теорията за образуването на частиците на ядрото след Големия гърмеж или нуклеосинтезата (Big bang nucleosynthesis - BBN), теорията, която предвижда по какъв начин най-леките детайли се образуват в първите минути след Големия гърмеж, надценява количеството на изотопа литий-7 в космоса към 3 пъти. За другите леки детайли, водород и хелий, предсказанията на BBN подхождат на следените стойности.

Почти всички химични детайли се основават в " термоядрените реактори " на звезди и свръхнови. Големият гърмеж създава единствено гориво за тях - някои от най-леките детайли. Най-много е водородът, който към момента е най-честосрещаният детайл във Вселената. Формирани са и дребни количества хелий, берилий и литий.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg