Заместник – председателят на Комисията по труда, социалната и демографската

...
Заместник – председателят на Комисията по труда, социалната и демографската
Коментари Харесай

Бисер Петков и депутатът Светлана Ангелова посетиха Русе и Две могили

Заместник – ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографската политика и депутат от ГЕРБ – Русе Светлана Ангелова и министърът на труда и обществената политика Бисер Петков посетиха гр. Русе.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов, заместител – кметът по филантропични действия Иван Григоров и екипът им показаха настоящите планове на общината в областта на обществената политика, както и някои от провокациите при осъществяването им. Стоилов благодари на министъра за поддръжката и съобщи, че развиването на обществените действия е измежду главните цели на Общината. Към момента в Русе действат над 42 услуги, като инфраструктурата продължава да се развива. Най-новият план е обвързван с разкриването на два нови центъра за обществени услуги в постройката на закрития Дом за деца, лишени от наставнически грижи "Св. Димитър Басарбовски " в квартал "Възраждане ".

По – късно министърът и Светлана Ангелова участваха в събитие от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0., проведено от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и районно управление (на МВР) “Ангел Кънчев “ - Русе. То се състоя пред близо 200 присъстващи в зала 2.101. Форумът бе почетен от президента на КНСБ Пламен Димитров, Петър Николов – заместник-министър на образованието и науката, член кор. проф. д.т.н. Христо Белоев – ректор на Русенския университет, представители на синдикални и работодателски организации, преподаватели, студенти и други

Целта бе да бъдат разисквани провокациите, които слага дигитализацията пред пазара на труда - изгубването на цели специалности, подпомагането на по-лесния преход от студентската пейка до работното място и бързо изменящите се технологии, които са на път да изместят индивида в някои сфери на пазара на труда.

„ Уменията на работната мощ ще са конвертируемата валута на пазара на труда в бъдеще. Младежите, които в този момент стартират своя професионален път, се чака да сменят 6-7 работни места. Новите трендове изискват поощряване на ученето през целия живот, с цел да се подсигурява, че хората ще получават нови умения, които дават отговор на динамично изменящите се условия в света на труда и ще намират претовареност “, акцентира в експозето си министърът.

Петков показа и политиките на МТСП за повишение на подготовка на безработни и заети. По Националния проект за деяние по заетостта е планувано през 2019 година да бъдат подготвени над 11 000 безработни. По скица „ Умения “ от оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ с 30 млн. лева ще се финансират планове на работодатели за повишение на знанията и уменията на заети и безработни.

По – късно националният представител и министърът разгледаха дневния център за остарели хора на фондация „ Трета възраст “ на ул. „ Йосиф Цанков “ № 47. Бисер Петков и Светлана Ангелова получиха направени от възрастните хора икони и други сувенири. Те бяха поздравени с музикални осъществявания на самодейна певческа група. Министърът прегледа положителната материална база на центъра /спортна и компютърна зала, кухненски кътове/, позволяваща пълностоен отдих, възобновяване и социализация на над 50 хора от третата възраст.

Бисер Петков увери присъстващите в поддръжката на МТСП за развиването на обществените услуги на територията на община Русе и беседва с Ценка Димитрова – началник на фондацията, за сполучливото осъществяване на план, обвързван с обезпечаване на налична среда в постройката.

По-късно Светлана Ангелова и Бисер Петков посетиха и Две могили, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ. Кметът на Община Две могили Божидар Борисов, заместниците му Красимира Русинова и Георги Великов показаха акценти от работата на администрацията през сегашния мандат в областта на обществената политика и реализацията на планове в тази област на територията на град Две могили и прилежащите обитаеми места. Борисов показа своите визии за развиване на обществените услуги на територията на общината, за което потърси подпомагане от министъра и народния представител. Близо 300 души употребяват услугите по програмата за топъл обяд в общината. 62 са персоналните и обществените асистенти на територията на общината, означи кметът в експозето си и благодари на министъра за поддръжката при реализацията на тези общественозначими планове. Министър Петков изрече своето удовлетворение от постигнатото в Две могили, като насърчи кмета да приложи на процедура концепцията за комплекс от обществени услуги по сходство на този в община Русе.

Кметът Борисов сподели и проекти за инфраструктурни планове в развой на реализация или за които ще се употребява общинско и държавно финансиране, както и такова от европейските фондове. Такъв е този за създаване на нова спортна зала за тенис на маса и други спортове и прочие

По време на провелата се среща с общински съветници в Две могили бяха дискутирани въпроси за стратегиите за претовареност за хора в предпенсионна възраст, на които им следва пенсиониране, бъдещето на центровете за настаняване от фамилен вид и прочие

По време на визитата в Две могили министърът и националният представител посетиха Центърът от фамилен вид за възрастни хора с умствена назадничавост. Бисер Петков и Светлана Ангелова се срещнаха с положителната материална база, само че и с някои проблеми, за решението на които поеха ангажимент да работя. Ще се потърси метод за обезпечаване на нов микробус за потребностите на центъра, защото потребителите имат потребност от профилиран транспорт с оглед оказване на здравни и прочие услуги. Наред това ще се спомага и за застраховане на нужните чиновници от личния състав, защото те имат ниски трудови хонорари, а и броят им не е огромен, с цел да се поставят още по – огромни грижи за 15-те консуматори – 9 дами и 6 мъже.

В края на визитата в Две могили министър Петков и зам. – ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание разгледаха обект в СУ „ Свети Св. Кирил и Методий “ – Две могили, ремонтиран по план „ Красива България “. Благодарение на усъвършенстваните условия за налична среда в забележителна степен се облекчава образователния развой за 424 възпитаници там. Министърът беседва с шефа на образователното заведение за провокациите, свързани с интеграцията на деца със специфични просветителни потребности и реализирането на планове с финансиране от МТСП през последните години.

В умозаключение Бисер Петков оцени високо положителният разговор сред локалната и законодателната власт в Русенския район с оглед осъществяване дилемите от управническата стратегия на кмета на общината в региона на обществената и просветителната политика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР