Заместник-председателят на Европейската комисия Дубравка Шуица връчи днес на хърватския

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Дубравка Шуица връчи днес на хърватския
Коментари Харесай

Хърватия вече получи първата вноска от 700 млн. евро по Плана за възстановяване

Заместник-председателят на Европейската комисия Дубравка Шуица връчи през днешния ден на хърватския министър председател Андрей Пленкович решението да бъде изплатена на Хърватия първата вноска от 700 милиона евро по Националния проект за възобновяване и резистентност на страната. Това е най-голямата безплатна помощ, която Хърватия е получила от Европейската комисия, показва организация Хина.

Пленкович изясни след срещата с Шуица, че средствата са предопределени за промени от Националния проект за възобновяване и резистентност, включващи дейни ограничения за претовареност, стратегия за декарбонизиране на енергийния бранш, действия в региона на пространственото обмисляне, промените на пазара на труда и обществените грижи.

Заместник-председателката на Европейската комисия, която е и еврокомисар за демокрацията и демографията, посочи, че Хърватия е шестата страна-членка на Европейски Съюз, която ще получи първото заплащане от Европейска комисия в границите на Механизма за възобновяване и резистентност.

Това е стратегия, която би трябвало да отбрани Европейски Съюз и неговите членове от бъдещи вероятни шокове, основани вследствие на COVID-19, сподели Шуица, представена от Българска телеграфна агенция.

Попитана от кореспонденти дали инфлацията ще повлияе за увеличението на средствата в границите на програмата, Шуица сподели, че Комисията заема пари на финансовия пазар и е длъжна да ги върне до 2059 година.

Вероятно няма да има смяна, само че евентуално ще бъдат осъществени по-малко планове, в сравнение с е планувано в националните стратегии, обясни Шуица.

На срещата участваха и министърът на финансите Здравко Марич и министърът на труда, пенсионната система, фамилията и обществената политика Марин Пилетич.

Zahvaljujem na uručenju provedbene odluke o isplati prvih 700 milijuna Евро u sklopu! Hrvatska je učinkovita u ispunjavanju reformi i mjerila te među prvih 6 zemalja koje su dobile odluku o dodjeli bespovratnih sredstava.
— Andrej Plenković (@AndrejPlenkovic)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР