Заместник-председателят на ЕК Домбровскис заяви, че страната има стъпки, които

...
Заместник-председателят на ЕК Домбровскис заяви, че страната има стъпки, които
Коментари Харесай

Домбровскис: България може да влезе в чакалнята на еврозоната до месеци

Заместник-председателят на Европейска комисия Домбровскис съобщи, че страната има стъпки, които първо би трябвало да предприеме. Но това няма да отнеме години

© Yves Herman Още по тематиката
Кристалина Георгиева: Еврозоната е положителна за кандидатурата на България

Опасността от нова дългова рецесия в бедните страни е сериозна, уточни шефът на Световната банка
23 апр 2018
Баварската опасност за България

Новият министър председател на Бавария евентуално ще дефинира позицията на Германия по отношение на приемането на България в еврозоната
21 мар 2018
Западна Европа остава скептична към включването на България в еврозоната

Това не помрачава българския възторг, който разчита на постоянното макропредставяне и обществени финанси
30 яну 2018 " В момента работим върху точните дати, само че стана дума по-скоро за месеци, в сравнение с за години ", разяснява заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред Българска национална телевизия в отговор на въпрос за влизането на България във валутния механизъм ERM II - така наречен преддверие на еврозоната. По-рано тази година финансовият министър Владислав Горанов сподели, че страната ще подаде кандидатурата си за " чакалнята " доникъде на 2018 година - поръчка, която удостовери тази седмица пред списание Investor Digest.

Домбровскис обаче отбелязва, че страната има стъпки, които първо би трябвало да предприеме. По отношение на фискалната политика България е добър образец измежду страните в Европейски Съюз - с уравновесен бюджет и невисок държавен дълг. От думите на Домбровскис излиза наяве, че диалозите сега се концентрират върху финансовия бранш и присъединението на страната към банковия съюз. Позицията на България е по-скоро резервирана по този въпрос - Горанов отбелязва, че страната е подготвена да поеме ангажимент за банковия съюз след присъединението към ERM II и преди влизането в еврозоната, само че не по-рано.

Тази седмица тематиката разяснява и еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси пред " Дневник ". Той споделя, че приветства ентусиазма на България за присъединение към еврозоната, само че е значимо да има освен официално, а и действително равнене със страните с единна валута, тъй като България би трябвало да е добре готова за приемане на еврото и да е несъмнено, че ще продължи с напъните си и по-късно.

" Един от основните уроци, които научихме през последните две десетилетия, е, че действителната икономическа конвергенция е толкоз значима, колкото и номиналната конвергенция. Държавите би трябвало да бъдат добре готови за приемането на еврото, само че те би трябвало също по този начин и да продължат с напъните си по-късно. Ето за какво е значимо България да работи доста интензивно за повишение на продуктивността, увеличение на вложенията, възстановяване на заетостта и справяне с неравенството. Растежът [на икономиката] сега е мощен, само че е значимо изгодите от него да доближат и до най-уязвимите групи в обществото ", сподели еврокомисарят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР