Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров откри

...
Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров откри
Коментари Харесай

Модернизирането на животновъдството - сред приоритетите на председателството

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доктор Цветан Димитров откри Международната научна конференция „ Животновъдството – обичаи, биоразнообразие и споделен опит “.

Тя се организира в град Сливен, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Зам.-министърът уточни, че главният приоритет по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, е организирането на ефикасен спор по отношение на модернизирането и опростяването на Общата селскостопанска политика, и нейното съответно финансиране.

Д-р Димитров акцентира, че развиването на отглеждането на животни също е неотменима част от тематиките, които се разискват по време на българското председателство.

Продължава да се следи от близко и ситуацията на селскостопанските пазари, изключително в сензитивните браншове, като мляко и млечни артикули, говеждо и телешко месо, свинско и пилешко месо, плодове и зеленчуци.

Д-р Димитров изясни, че няма по какъв начин да се провежда конкурентноспособно животновъдно произвеждане без използване на новаторски технологии, без осъществяване на целенасочена развъдна активност, без запазване здравето и околната среда, и обвързването на тези европейски политики с политиките на заобикалящите ни страни.

„ Един от главните фактори за устойчивото развиване на отглеждането на животни е ефикасното опазване на здравето на животните. Във ветеринарната област Българското председателство се концентрира върху устойчивото ръководство на този бранш. В резултат на това обръщаме особено внимание на ролята на дивите животни за ръководство на заболяванията, като преглеждаме въпроси като наблюдаване, надзор, икономическо влияние, ловни практики, районно съдействие и тактики.

Профилактиката е един от главните детайли от ефикасното опазване на здравето на селскостопанските и дивите животни “, сподели заместник-министърът. По думите му е значима е и тематиката за хуманното отношение към животните. По отношение на битката с нелоялните търговски практики, зам.-министър Димитров разяснява, че е належащо общоевропейско законодателство.

Генераленният секретар на европейската федерация по животновъдни науки Андреа Росати поздрави доктор Димитров за това, че след повече от 30 години неявяване България се е завърнала в организацията. В организацията членуват страни от Европа, Северна Африка и Близкия изток, а главната й цел е възстановяване на знанието и разултатите от научните проучвания в отглеждането на животни.

Международната научна конференция се провежда за първи път, като се явява част от интегрираната стратегия на обичайното годишно Национално ревю по отглеждане на животни гр. Сливен. Участници са потвърдени експерти и учени от Франция, Италия, Обединеното кралство, Германия, Турция, Украйна, Гърция, Сърбия, Македония, Чехия, Молдова, Хърватска, Румъния, Унгария и България.

В хода на конференцията ще бъдат прегледани настоящи тематики като „ Съвременни технологии в отглеждането на животни “, „ Съхранение, запазване и рационализиране на генетичните запаси “, „ Производство, преправка и маркетинг на скотски артикули “, „ Оценка и връзка на риска при опазване на здравето на животните “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР