Заместник-министърът на вътрешните работи Георг Георгиев направи остър коментар по

...
Заместник-министърът на вътрешните работи Георг Георгиев направи остър коментар по
Коментари Харесай

Външният ни зам.-министър за запаленото знаме: Отвратителен, вандалски, варварски акт

Заместник-министърът на вътрешните работи Георг Георгиев направи изострен коментар във връзка следващия случай на запалено българско знаме в Република Северна Македония. Това се случи през вчерашния ден по времена карнавала във Вевчани.

" Това е един доста рисков рецидив, защото за повторно следим подобен акт. Отвратителен, вандалски, безчовечен акт - по този начин бих го нарекъл ", сподели той в предаването на Българска национална телевизия " Още от деня ".

" Ние незабавно реагирахме - министър Захариева даде разпореждане за демарш пред македонската страна. Република Северна Македония беше мигновено демарширана, че такова посягане към национални знаци на другарска страна не може да бъде следено ", безапелационен е Георгиев.

" Антибългарската изразителност като че ли господства в общественото пространство на Северна Македония под разнообразни форми - нещо, което няма по какъв начин да скрием, че ни наскърбява и оставя един доста противен усет в устата. Апелираме пред управляващите в Северна Македония да се проверяват и преследват такива актове, защото първия подобен не беше оголен ", сподели зам.-министърът.

Коментар по абсурда направи посланикът на България в РСМ Ангел Ангелов: " Вицепремиерът и министър на външните работи госпожа Захариева ми подреди и аз направих изострен вербален демарш пред Министерство на външните работи на Република Северна Македония още през вчерашния ден с това, че желаеме наказване на отговорните и се надяваме да не се повтаря повече случая. Доколкото разбираме от днешната реакция на Министерство на вътрешните работи, търси се лицето, което го е направило. И то е застрашено с една до пет години затвор ".

" Ние чакаме резултати. За страдание, този случай е повтаряне на нещо, което се случи на 20 ноември в Скопие, където беше също изгорено българското знаме ", добави дипломат Ангелов.

В репортажи на македонски малките екрани от Карнавала във Вевчани се виждат фрагменти и с други антибългарски прояви . На част от тях даже се осмива жеста на страната ни да спомага на Република Северна Македония да получи ваксини против Ковид-19. Има и подиуми, които са повлияни от преломен прочит на историята от времето на Втората международна война.

Всичко това се случва в навечерието на 29-тата годишната от признаването на независимостта на някогашната югорепублика от страната ни. Именно на 15 януари 1992 година България първа призна, че югозападните ни съседи са самостоятелна страна.

Антибългарските прояви край Вардар, езикът на омразата и превратният прочит на общата история са в основата на проблемите в връзките сред София и Скопие. Това са и проблемите, поради които България не даде зелена светлина за започване на договаряния по рамката за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР