Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев посети Монреал, Канада, където

...
Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев посети Монреал, Канада, където
Коментари Харесай

Българите в Монреал имат храм, дружество и културен център

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев посети Монреал, Канада, където се срещна с представители и ръководители на организации на българската общественост в провинция Квебек, както и с Канадско-българския бизнес съвет.

Георгиев акцентира приноса на българската общественост в провинция Квебек за развиването на връзките сред България и Канада и доста положителното съдействие с посолството. „ Благодаря за това, което вършиме, освен за опазване на българската еднаквост, само че и за разпространение на облика на страната ни отвън граница “, обърна се Георгиев към нашите сънародници по време на посещаване в българската черква “Свети Иван Рилски” в Монреал. Храмът е благосъстоятелност на българската църковна общественост в града от 2009 година, а българското държавно управление даде финансова помощ на стойност 20 500 $ за ремонт на постройката.

Георг Георгиев посочи и едно от най-значимите събития в провинция Квебек, което докара до позитивен отзив измежду българските жители там - подписаното на 19 септември 2019 година в Националната асамблея на провинция Квебек Споразумение за обществена сигурност и Административно съглашение за неговото използване сред България и провинция Квебек.

Заместник-министърът посети и обичайния Базар на българските производители в храма „ Св. Иван Рилски “. Той се провежда всяка последна неделя на месеца като се оферират направени от сънародниците ни торти, саралии, баници, милинки, мед, както и натурални козметични артикули, ръчно-изработени бижута, плетени играчки, чанти. „ Всеки един от нашите сънародници е самобитен мост сред родината и страната. Трудът, който сте положили да постигнете всичко това, е незабравим. Между България и Канада има неизползван капацитет и доста благоприятни условия за реализации. Надявам се Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Канада и Европейски Съюз (СЕТА) да докара до опознаване на пазара и бизнес вложителите “, акцентира Георгиев.

По време на диалозите с българската общественост заместник-министърът на външните работи уточни, че приветства и поддържа всеки, който желае да се върне в България, само че регистрира и положителния принос на българите зад граница. „ Давам си сметка, че тук, в Канада, сте не по-малко скъпи. Вие сте позитивният образец, с който се свързва родината ни “, сподели заместник-министърът.

Георг Георгиев посети и възпитаници от неделното детско учебно заведение „ Св. Климент Охридски “, основано по самодейност на църковното настоятелство. През 2016 година неделното учебно заведение отвори още един филиал в Монреал, с цел да обхване по-голяма част от българската общественост в града.

По време на визитата си в града заместник-министърът на външните работи се срещна и с представители на Канадско-българския бизнес съвет - канадска асоциация с нестопанска цел, учредена през 1996 година Неин ръководител и създател е Георги Паничерски, почетен консул на Република България в Монреал. Мисията на съвета е да предизвиква обмена на артикули, услуги, информация и опит, както и икономическото съдействие сред България и Канада.

Пред асоциацията Георг Георгиев посочи големия капацитет и запас, който Канада има и желанието на страната ни за взаимно съдействие. „ Канада би трябвало да се отбелязя по-силно в България “, акцентира Георгиев. „ Ако бъде намерено канадско посланичество в София, Канада ще се разпознава по-добре в страната ни, а това ще сътвори положителни условия за взаимни вложения и планове “, уточни Георг Георгиев. Заместник-министърът и българският дипломат в Канада Светлана Стойчева-Етрополски разискаха с Канадско-българския бизнес съвет и опцията за образуване на българо-канадски бизнес конгрес в Монреал през 2020 година

Българската общественост в Монреал е публично показана от Българското културно-спомагателно сдружение. През 2002 година е учреден и българо-канадският културен Център "Паисий Хилендарски " за поощряване на културата, историята и българските обичаи. Центърът работи за подкрепяне на развиването на обществените и културните връзки сред България и Канада, провежда акции за набиране на средства за благотворителни цели, провежда концерти, спектакли, изложения. През 2001 година е учреден и Канадско-български културен институт „ Зорница” за да дава обществена, просветителна, културна и бизнес информация на своите членове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР