Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на посещение

...
Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на посещение
Коментари Харесай

България и Канада ще работят за задълбочаване на политическия диалог

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на посещаване в Канада, беседва в Отава с Дейвид Морисън , консултант по външна политика и защита на канадския министър-председател Джъстин Трюдо. Двамата разискаха предпочитани въпроси от двустранния дневен ред сред България и Канада.
 
Над две години изминаха от първото ми посещаване в Канада и от отпадането на визите за краткосрочно престояване в Канада . Безвизовият режим на пътешестване отвори спомагателни благоприятни условия за контакти сред хората, бизнеса и туристически връзки сред България и Канада “, уточни Георгиев пред консултант Морисън.
 
От своя страна Дейвид Морисън акцентира пред заместник-министър Георгиев, че Канада високо цени позитивното и интензивно съдействие сред двете страни , както в двустранен по този начин и в интернационален формат.
 
Двамата се съгласиха за потребността за определяне на политически разговор на високо равнище, като основен механизъм за усилване на двустранното партньорство . „ Нуждаем се от по-редовен продан на визити на високо и най-високо ниво. Убедени сме, че посредством непрекъснат и градивен разговор можем да развиваме партньорството си във всички области от съвместен интерес, в това число сигурността и защитата, енергетиката, търговията и вложенията, науката и технологиите, контактите сред хората, младежката подвижност и други, “ сподели Георгиев.
 
 Георг Георгиев Дейвид Морисън пресцентър, Министерство на външните работи-->
Очакваме в най-скоро време консенсус по отношение на разширението на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) . Надяваме се да  получим покана и съответна дата за започване на договарянията за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз допустимо най-скоро “, акцентира Георгиев. Съветник Морисън уточни, че България има поддръжката на Канада в процеса й на присъединение към организацията.
 
Заместник-министър Георг Георгиев посочи и потребността от откриването на посолство на Канада в България . „ Канада е единствената страна от Г7, която няма дипломатическо посланичество в България. Откриването на канадско посолство в София би асъдействало за по-динамично съдействие във всички области от съвместен интерес и би дало нов подтик на нашето партньорство “, сподели Георгиев и добави, че сходно решение би било от изгода както за България, по този начин и за Канада.
 
Заместник-министър Георгиев се срещна и с асистент заместник-министъра на външните работи по въпросите на Европа и Близкия Изток Питър Макдугъл . „ Въпреки някои позитивни трендове в икономическите и търговски връзки през последните няколко години, ние считаме постигнатите равнища на съдействие много под икономическия и ресурсен капацитет на двете ни страни, “ означи Георгиев и уточни пред Макдугъл, че приоритет на България е да усили директните вложения в Канада и да разшири размера и разнообразието на български артикули на канадския пазар, изключително каузи на артикули с висока добавена стойност. Двамата се съгласиха, че използването на Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Канада (СЕТА) ще способства за реализиране на задачите от съвместен интерес. Георг Георгиев и Питър Макдугъл  разискаха и развиването на двустранния разговор, като бяха обменени отзиви по значими интернационалните въпроси, в това число европейската интеграция на Западните Балкани, енергийната сигурност, присъединението на България към Еврозоната, миграцията и други.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР