Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и изпълнителният

...
Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и изпълнителният
Коментари Харесай

Проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще подобри политиките за хора с увреждания

Заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова и изпълнителният шеф на Агенцията за хората с увреждания (АХУ) Минчо Коралски подписаха контракт за осъществяването на план „ Развитие на инструментите за образуване и използване на политиките за интеграция на хората с увреждания “, оповестиха от пресцентъра на МТСП.

Проектът се финансира по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. Стойността му е 500 000 лева, а интервалът за осъществяване – 22 месеца. Основната цел на плана е да се актуализират и усъвършенстват процесите по мониторинг, оценка и бюджетиране на политики за хората с увреждания. Амбицията ни е да продължим да поддържаме политиките за обезпечаване на тяхната почтена интеграция посредством претовареност, съобщи заместник-министър Русинова.

Сътрудничеството сред Министерството на труда и обществената политика с Агенцията за хората с увреждания продължава сполучливо. По плана ще можем да обучим чиновници, които директно работят в региона на хората с увреждания, съобщи изпълнителният шеф на АХУ Минчо Коралски.

По плана се планува да се направи проучване на измененията в социално-икономическия статус на хората с увреждания по отношение на 2009 година и да се оцени капацитета на хората с увреждания и бизнеса за тяхната обществена и трудова интеграция. Планира се да се реализира мониторинг, разбор и оценка на успеваемостта, ефикасността и въздействието на тактиките и политиките за интеграция на хората с увреждания. Ще се актуализира и функционалността на осведомителната система за хората с увреждания и модулите в нея.

Заместник-министър Русинова сподели още, че следва 20 млн. лева от ОПРЧР да бъдат ориентирани към образование и претовареност на хора с увреждания. Допълнителният финансов запас ще се разпредели сред два от огромните планове – „ Обучение и претовареност “ и „ Обучение и претовареност на младежите “, които се извършват от Агенцията по заетостта.

Със средствата ще се подтикват работодатели да наемат хора с увреждания, като заплатите им за интервал от 12 до 24 месеца ще се поемат от програмата. Ако шеф задържи на работа човек с увреждане 6 месеца след привършване на програмата, ще го подтикваме в допълнение посредством вдишване на трудовите хонорари за още 6 месеца, сподели заместник-министър Русинова. Очаква се работодателите да могат да подават поръчки за образование и наемане на служащи по тези планове от юни. Към момента в бюрата по труда са регистрирани към 13 000 души с увреждания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР