Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов проведе днес, 18 март, в

...
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов проведе днес, 18 март, в
Коментари Харесай

Зам.-министър Атанас Запрянов: Заедно с Румъния ще пазим въздушното пространство на НАТО

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов организира през днешния ден, 18 март, в гр. Русе публична среща с държавния секретар по отбранителна политика, обмисляне и интернационалните връзки в Министерството на националната защита (МНО) на Румъния Симона Коджукару. В двустранните съвещания взе участие и Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску - ексклузивен и пълномощен дипломат на Румъния в България, оповестиха от пресцентъра на МО.

На срещата бяха разисквани въпроси от двустранен и районен темперамент в областта на сигурността и защитата и в подтекста на участието на двете страни в НАТО и Европейски Съюз. Подписан беше и Протокол за изменение и допълнение на „ Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Румъния по отношение на презгранични интервенции за Air Policing”.

Протоколът е утвърден с решение на Министерския съвет от 16 декември 2020 година и доразвива и надгражда датиращото от 2011 година Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Румъния по отношение на презгранични интервенции за защита на въздушното пространство. Заместник-министър Запрянов е акредитиран да организира договарянията и да подпише Протокола от името на държавното управление на Република България.

„ С подписването през днешния ден на Протокола за изменение и допълнение на датиращото от 2011 година Споразумение сред нашите две държавни управления по отношение на презгранични интервенции за защита на въздушното пространство ние доразвиваме и надграждаме освен националните си качества, а и тези на трети страни сполучливо да извършват задания по защита на въздушното пространство на Алианса над двете страни “. Това сподели заместник-министър Атанас Запрянов след подписването на Протокола.

„ С този акт ние удостоверяваме ангажираността си за усилване на двустранното отбранително съдействие във всичките му измерения и аспекти. Убеден съм, че с общи старания ще успеем да осъществим поетите от нас съюзни задължения и нашите две страни ще продължат да способстват за запазване на сигурността на въздушното пространство на Алианса “, съобщи заместник-министърът на защитата.

След подписването на Протокола, при следваща ратификация от парламентите на България и Румъния, ще се даде опция на трети страни-членки на Алианса, основани на териториите на двете страни, да реализират презгранични интервенции в изискванията на осъществяване на задания по защита на въздушното пространство (Air Policing).

В състава на българската делегация за двустранните съвещания бяха включени бригаден военачалник Радостин Илиев – шеф на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ и специалисти от Министерството на защитата.

Двете страни потвърдиха ангажираността си за усилване на двустранното съдействие в региона на защитата, както и в подтекста на участието си в НАТО и Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР