Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова ще открие

...
Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова ще открие
Коментари Харесай

МОСВ ще отбележи Международния ден на Черно море

Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова ще открие събитие във връзка Международния ден на Черно море. Тази година то ще премине под наслова: „ Заедно за по-синьо Черно море " и ще се организира в хибриден формат.

В него ще вземат присъединяване представители на Черноморската комисия, офиса на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, ОЧИС, Световната банка, парламентаристи, представители на локалната власт, университетски среди и други.

В рамките на събитието ще бъдат маркирани дългогодишните, взаимни старания за опазването на Черно море и постигнатите резултати. Ще се обсъдят и вероятностите за възстановяване положението на морската среда в дълготраен аспект и бъдещи начинания за съдействие.

По време на събитието ще бъдат оповестени и резултатите от класирането на планови оферти по „ Малка грантова скица за ограничения за понижаване на морските боклуци " на Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени ", финансирана от ФМ на ЕИП.

Виртуалната среща ще се състои на 30 октомври (петък) от 10:00 до 12:00 часа, посредством платформата Zoom. Всеки искащ може да се включи като фен на https://www.moew.government.bg/

На 31-ви октомври 1996 година, на интернационално равнище е подписан Стратегическият проект за деяние за възобновяване и запазване на Черно море. Планът е по отношение на Конвенцията за запазване на Черно море от замърсяване (т. нар. Букурещка Конвенция) подписана през 1992 година от шестте черноморски страни - България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна. Отбелязването му цели да обърне публичното внимание към проблемите на морето и методите за неговото запазване. Поради своята специфичност Черно море е една от най-уязвимите морски екосистеми в света. За да бъдат непокътнати неговата жизнеспособност и запаси все по-неотложна става потребността интензивните човешки действия в морето да бъдат доста деликатно преценени и по-щадящо прилагани.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР