Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова откри Неформалната

...
Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова откри Неформалната
Коментари Харесай

Среща на Генералните директори по околна среда на ЕС се проведе в София

Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова откри Неформалната среща на Генералните шефове по околна среда на страните членки на Европейския съюз. Форумът се организира на 14 юни в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

На срещата участваха и представители на Европейската комисия и на Европейската организация по околна среда. По време на съвещанието бе разисквана настоящата самодейност за Преглед на осъществяването на политиките за околната среда.

Темата е част от огромния въпрос за по-доброто контролиране, който Българското председателство избра като основен приоритет. Беше маркиран напредъкът, реализиран в границите на Първия пакет по прегледа.

„ За пръв път бе систематизирано настоящото положение на използването на политиките и законодателството в региона на околната среда в границите на целия Съюз. В момента тече подготовката на втория цикъл по Прегледа, като се чака отчетите да покрият нови тематики, останали отвън обсега на първия цикъл, в това число излъчвания от индустрията, климатични промени и химикали.

От основна значимост е, че в тях ще бъде маркиран и напредъкът на страните членки след първите отчети “, уточни Николова.

Участниците в срещата разискаха и предлагането на Европейската комисия за Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година Те се сплотиха към мнението, че постигането на резистентен напредък и високо качество на живот на жителите са немислими без целенасочени старания, подкрепени от съответни финансови запаси, за запазване на околната среда, биологичното многообразие и естествените запаси.

Бяха посочени провокациите, които следва да намерят съответен отговор в идната финансова рамка, а точно подпомагането на мрежата Натура 2000, подобряването на положението на типовете местообитания и адаптирането на разпоредбите и процедурите, по които се разходват и регистрират съществуващите финансови механизми, по отношение на спецификата на дейностите по консервация.

„ Наш дълг е да осигурим нужните ограничения и съответните финансови средства за отбраната и опазването на естествените благосъстояния, като бъдем поредни в напъните си, следвайки правилата за взаимност и споделена отговорност. В същото време, въпросът за залагането на средства в бюджета на Европейски Съюз за избрана политика е неразривно обвързван с тяхното обезпечаване и в този смисъл е належащо провеждането на изчерпателен спор и във връзка с метода, по който те следва да бъдат мобилизирани “, съобщи зам.-министър Николова. /novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР