Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова обсъди възможностите за разширяване на

...
Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова обсъди възможностите за разширяване на
Коментари Харесай

Зам. министър Иванова обсъди възможностите за външнотърговското сътрудничество с посланиците на Канада и Норвегия

Заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова разиска опциите за разширение на икономическото и външнотърговското съдействие, както и задълбочаване на поддръжката по линия на трансатлантическия разговор и вложенията с Н.Пр. Кевин Хамилтън, дипломат на Канада, упълномощен за Румъния, България и Молдова.

„ Предварителните данни за интервала януари-октомври 2018 година демонстрират нарастване с 22% на стокообмена с Канада вследствие на забележителен растеж на експорта “, акцентира зам.-министър Иванова. По думите й българският експорт нараства с 45.6% на годишна база. Вносът от Канада бележи растеж от 4.6% за интервала януари-октомври 2018 година, като това нарастване се дължи на първо място на осъществени доставки на руди на благородни метали.

Един от главните въпроси, който икономическият зам.-министър разиска с Н.Пр. Кевин Хамилтън по време на срещата беше кандидатурата на България за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

По-късно денем зам.-министър Иванова организира среща и с Н.Пр. Лис Николин Клевен Гревстад, дипломат на Норвегия, акредитирана за Румъния и България. По време на срещата беше дискутирана опцията за образуване на бизнес конгрес и двустранни срещи за стимулиране на външнотърговското съдействие сред двете страни.

„ Заинтересовани сме от интензивно присъединяване на норвежки компании в реализацията на стратегически планове с общоевропейско и национално значение и привличане на вложения във високопроизводителни браншове на стопанската система “, акцентира Иванова.

Тя добави, че позитивно влияние върху двустранната търговия би оказало популяризирането на бизнес климата в България, освен в Норвегия, само че и в целия Скандинавски и Балтийски район. Зам.-министърът на стопанската система посочи и преимуществата на страната ни като атрактивна комерсиална, капиталова и туристическа дестинация.

Заместник-министър Иванова е на посещаване в Букурещ, отпред на делегация, която взе присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета „ Външни връзки “ - Търговия, по покана от румънския министър на търговията, предприемачеството и бизнес средата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР