Заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов говори

...
Заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов говори
Коментари Харесай

Пеканов за еврото: Няма нещо, което е скрито

Заместник министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов приказва от трибуната на Народното събрание по време на блиц надзор, съобщи БГНЕС.

„ Не считам, че има нещо, което е прикрито, и не считам, че бездействаме, в противен случай. От решението на Народното събрание до момента са осъществени стъпки, които са контролирани в националния проект за въвеждане на еврото, който е формален документ, който е наличен на страницата на Министерство на финансите. Той беше признат от предходното постоянно държавно управление “, сподели той.

„ На базата на решение на предходното постоянно държавно управление и на мандата, даден ни след решението на Народното събрание, ние продължаваме с всички тези стъпки. Някои от тях са добре известни публични - беше финализирана информационната тактика, която ще изясни всички тези процеси, за които виждам и вие имате някои неразбирания, и се радваме, че всички министерства ще споделят с бизнеса, с дребните и междинни предприятия и с жителите какво ще се случва със страната ни, когато страната ни влезе и преди да влезе в Еврозоната “.

Пеканов изясни, че Министерство на стопанската система е почнало допитвания до бизнеса по какъв начин ще им се отрази този развой и какви разноски ще има върху тях и по какъв начин страната може да адресира възможни опасности.

„ Министерство на финансите е водещата институция по тази тематика, тя непосредствено приказва с Европейска комисия “, сподели още той.

Костадин Костадинов, водачът на „ Възраждане “, не остана задоволен от отговора на Пеканов и го предложения на митинга на „ Възраждане “, който ще се състои на следващия ден, 3 декември.

„ Каня ви на собствен ред, елате на този митинг да си поговорите с хората, `айде да забележим дали имате толкоз храброст и геройство “, уточни той.

Последва и още един въпрос към заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства, този път от водача на Българска социалистическа партия - Корнелия Нинова. Тя искаше да знае по кое време ще бъде импортирано понятието за енергийна беднотия в Народното събрание.

„ Темата за енергийната беднотия от дълги години е трябвало да бъде решена в страната, доста пъти съм казвал, че може би не сме правили задоволително, с цел да адресираме обществените неравенства и да оказваме помощ на хората в потребност. Темата е част от ПВУ. Може би има закъснение, само че сега сме във финалната фаза на изчистване на този въпрос.

В момента експертна комисия създава дефиницията за енергийна беднотия “, отговори Пеканов.

Той сподели, че комисията е стигнала до краен резултат и изясни, че дефиницията ще включва три детайла - подоходен критерии, обществен статус и имущество.

„ Голям проблем обаче е последващото доказване и верифициране на този въпрос, т.е. по какъв начин ще се събират данните, кои институции ще събират данните и по какъв начин ще минава целия развой “, изясни той.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР