Заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и

...
Заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и
Коментари Харесай

Вицепремиерът Христо Алексиев разпореди проверка за завишените цени на ученически карти по линията Слънчев Бряг – Бургас

Заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев разпореди инспекция по случая с новите по-високи цени на ученическите карти по автобусната линия Слънчев бряг – Бургас.

Припомняме, че с Постановление на Министерския съвет бяха отпуснати спомагателни средства за дотации и обезщетения на автобусните транспорти. Мярката влезе в действие от 1 февруари и е използвана до края на тази година.

„ Допълнителните средства се отпускат с цел да доближат до хората, а не за подкрепяне на общините и превозвачите. Процесът по разпределянето на тази помощ ще бъде наблюдаван прецизно, тъй че да не се позволяват злоупотреби. Очаквам общините да подходят отговорно и да осъществят нужният надзор на договорите, които подписват с превозвачите “, съобщи вицепремиерът Христо Алексиев.

За да бъде въведена бързо и дейно новата мярка бяха извършени срещи с представители на Националното съдружие на общините в Република България, на които им бяха предоставени написани инструкции за използването ѝ. Отделен е и нужният административен запас за оказване на професионална и правна помощ на общините по използване на разпределението на средствата.

С мярката се вкарва гратис пътешестване за децата до 10 навършени години, с публичния градски превоз и междуселищния автобусен превоз. До в този момент гратис пътуваха децата до 7 годишна възраст.

Отпусканите средства от страната за компенсиране на пониженията за учениците в дневна форма на образование и студентите постоянно образование, в това число докторантите в постоянна форма на образование е увеличена от 20% на 70%.

За пенсионерите компенсацията за понижено пътешестване е увеличена от 20% на 40%.

За осъществяването на тази мярка са обезпечени спомагателни 73 благ. лева, към към този момент плануваните в бюджета досега 64 млн. лева Общо сумата за 2023 година е в размер на 137 благ. лева

С спомагателни 27 млн. лева за 2023 година се усилват и дотациите за междуселищните автобусни транспорти, като през 2022 година сумата бе 20 млн. лева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР