Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заедно с

...
Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заедно с
Коментари Харесай

Ученически конкурс по актьорско майсторство

Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, дружно с шефа на НГСЕИ – Пловдив, Николай Томов, ще дадат на следващия ден началото на Девети народен училищен конкурс по актьорско майсторство в Пловдив. Конкурсът е с дълготрайност два дни, откриването е на 24 март 2023г., петък, в 10.00  часа. Мястото е 3-то ателие на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства (НГСЕИ), ул. „ Петко Д.Петков “ № 8.

В влиятелния Национален училищен конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив провежда за 9- ти път, участват  надарени възпитаници от цялата страна от междинните учебни заведения по изкуствата и юношески театрални обединения.

Те са от 8 до 11 клас, само че ненавършили 18 година до довеждане докрай на състезанието, и  участват в конкуренция за стипендии (1-во,2-ро,3-то място в три категории), които Министерство на културата отпуска при изискванията на Наредбата за протекция на деца с изявени способности.

Тази година присъединяване са декларирали 47 възпитаници от НГСЕИ- гр. Пловдив, НУМСИ,„ Проф. Панчо Владигеров “ гр. Бургас, НУМСИ „ Христина Морфова ” гр. Стара Загора, НУИ „ Панайот Пипков “ – гр. Плевен. Те се състезават в посоки: Драматичен спектакъл, Куклен спектакъл, Невербален театър/Пантомима. Учениците се показват с монолози, фрагменти от пиеси, куклени етюди и елементи от прозаичност.

Авторитетно жури и тази година е натоварено с нелеката задача да извърши оценяването. Председател е артистът Владимир Зомбори от нашумелия ефирен сериал „ Вина “, който е и ученик на НГСЕИ –Пловдив, а членове са Анна-Валерия Гостанян и Стефания Георгиева. На състезанието ще участва Ралица Базайтова от дирекция „ Сценични изкуства и художествено обучение “ в министерство на културата. Награждаването е в събота, когато Владимир Зомбори ще взе участие в неофициална среща с учениците.

Владимир Зомбори е роден в град Пловдив. Освен артист, той е и артист, занимава се и с дублаж. Възпитаник е на Национална гимназия за театрални и екранни изкуства – гр. Пловдив. През 2011 година приключва актьорско майсторство за трагичен спектакъл в НАТФИЗ „ Кръстю Сарафов “ в класа на проф. доктор Атанас Атанасов. От 2011 година е в трупата на Малък градски спектакъл „ Зад канала “ в гр. София. Участвал  е също и в други театри и техните репертоари, част от които са: „ Театрална работилница „ Сфумато “, Младежки спектакъл „ Николай Бинев “, Народен спектакъл „ Иван Вазов “. Освен на сцената, играе в няколко филми и сериали –  „ Миграцията на паламуда “ „ Воевода “, „ Дъвка за балончета “ „ Следвай ме “, „ Пътят на достойнството “, „ Seen “, „ Мен не ме мислете “, „ В сърцето на машината “, „ С река на сърцето “, „ Вина “ и драмата „ Игра на доверие “.

Анна Валерия Гостенян е родом от Варна. Завършва НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ със компетентност „ Актьорство за куклен спектакъл “ с учител проф. Доря Рускова през 2015 година Работила е на сцените на Куклените театри като режисьор и актриса в Сливен, Ямбол, а също и на столични театрални подиуми. От 2022 година е част от трупата на Държавен куклен спектакъл – Стара Загора. През 2022 година Анна Валерия Гостенян печели премия ИКАР за  КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ с представлението „ Пипи дългото чорапче “ по Астрид Линдгрен към ДКТ „ Георги Митев-Жоро “ – гр. Ямбол.  

Стефания Георгиева е от София. Завършва бакалавър със компетентност „ Актьорство за куклен спектакъл “ в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ гр.София. През 2020 година приключва магистър в компетентност „ Съвременни танцови техники “ в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ Пловдив. Стефания Георгиева е основател и артистичен шеф на АТОМ ТЕАТЪР, София и интернационалната танцова платформа „ ATOM Choreographic Series# “.  Водещ на танцови класове и работилници „ Колективно тяло ” – България, Гърция, Германия и Англия. Щатен хореограф в Драматично-куклен спектакъл „ Васил Друмев “, Шумен. Носител на „ Наградата на Шумен “ за изкуство и просвета в категория „ Театър “ – 2019г.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР