Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов посрещна вчера

...
Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов посрещна вчера
Коментари Харесай

Пламен Панов изнесе лекция на дипломати от 14 държави, участници в обучение за културата и традициите на България

Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов посрещна през вчерашния ден следобед задгранични дипломати, които дойдоха в Пловдив за присъединяване в обучение-семинар на тематика „ Култура и обичаи “, проведен от Дипломатическия институт и Държавния културен институт към Министерство на външните работи.

Дипломатите  са назначени през последната една година и затова минават тематични образования в разнообразни модули, за да опознаят страната, в която ще работят няколко години в границите на  дипломатическия си мандат.

За образованието по модул 4: „ Култура и обичаи “ напълно естествено бе определен Пловдив, Европейска столица на културата – 2019, културна столица на България и градът, който носи през актуалната година купата „ Най-добра европейска дестинация “. Обучението и срещите се организират на британски език, а в програмата на участниците, които са консули, първи и втори секретари, политически, стопански и културни аташета в посолствата на страните: Австрия, Пакистан, Холандия, Белгия, Египет, Ирак, Ирландия, Румъния, Германия, Полша, Съединени американски щати, Армения, Сърбия, Англия в София, е заложено посещаване на определени културни обекти и лекции по места.

Началото на семинара бе обещано с въвеждаща презентация на Държавен културен институт към Министерство на външните работи на тематика „ Културна дипломация: благоприятни условия и вероятности “. Втората среща по програмата за деня бе със заместник-кмета Пламен Панов и се състоя в една от залите на обновената постройка на Градската художествена изложба на ул. Съборна в Стария град.

Заместник-кметът показа основни аспекти от политиката на община Пловдив в региона на културата, туризма, опазването на културно-историческото завещание, както и съответна информация за икономическите индикатори на Пловдив, eдин oт нaй-гoлeмитe индycтpиaлни цeнтpoвe в Югoизтoчнa Eвpoпa и данни за профила на целия район Пловдив.

Пламен Панов на драго сърце отговори и на множеството въпроси, които задграничните дипломати зададоха по време на свободния диалог. На финала, участниците си направиха обща фотография за спомен от срещата. Това е вторият път, в който заместник-кметът е поканен да изнесе сказка и да организира среща-разговор с дипломати в Пловдив. При предходното посещаване, срещата бе в Къщата на доктор Стоян Чомаков и непрекъсната експозиция „ Златю Бояджиев ”, като тогава участниците бяха българи, преминаващи образования, преди заминаването им на дипломатическа работа в българските представителства в чужбина. И при двете срещи, в диалозите бяха наранени доста общи тематики, свързани с Пловдив, България, Европа, интернационалните връзки и дипломация, които вълнуват младите дипломати, само че също по този начин са близки и на заместник-кмета, който е приключил висшето си обучение със степен магистър по „ Европеистика “ в влиятелния King’s College London и бакалавър по „ Международни връзки “ с почести, валидиран от Уелски Университет, Уелс Американски Колеж в Солун.

До края на деня, дипломатите посетиха Регионален етнографски музей, където участваха на презентация за етнографските области и обичаи. След това видяха изложба „ Джуркови “, където разгледаха картини от български художници, творили от края на 19 век до наши дни.

Днес, дипломатите ще посетят изложба „ Капана “ и ще участват на презентация за актуалното изкуство и просвета, ще видят още изложбена зала „ 2019 “ и Епископската базилика на Филипопол, където лекция ще им изнесе доцент доктор Елена Кантарева- Дечева, началник на реставрацията на Епископската базилика на Филипопол и Димитър Станчев, реставратор и организатор на базиликата.

В края на деня, преди отпътуването им назад за София, участниците в образованието ще получат и документ от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи на къса гала в базиликата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР