Заместник-кметът по хуманитарните дейности в Асеновград инженер Петър Петров участва

...
Заместник-кметът по хуманитарните дейности в Асеновград инженер Петър Петров участва
Коментари Харесай

Градската библиотека в Асеновград вече разполага с дигитален център

Заместник-кметът по филантропичните действия в Асеновград инженер Петър Петров взе участие в откриването на първия цифров център в града. "Уважаеми съграждани, извънредно щастлив съм от обстоятелството, че в Асеновград към този момент има цифров център.

Той ще бъде в помощ, както на общината, по този начин и на музеите, читалищата, а и на жителите на града. Целта е посредством това устройство да се сканират значими за историята ни документи, които ще запазят наследството на Асеновград. Радостен съм и от обстоятелството, че се разкриват нови работни места. Искам да благодаря за инициативността на Градската библиотека "Паисий Хилендарски ", в лицето на нейния шеф Милена Марковска, както и на управлението на „ КЦМ “ за дарените финансови средства в размер на 18 000 лв., без които реализацията на концепцията щеше да бъде много по-трудна. Накрая желая да пожелая от свое име и от името на кмета на Асеновград лекар Христо Грудев светли празнични дни и фамилен уют! ", сподели заместник-кметът Петров.

Милена Марковска изясни пред присъстващите, че скенерът, с който се е сдобила библиотеката, е актуален и многофункционален. Освен това, към 18-те хиляди лв., обезпечени от донора "КЦМ ", са вложени средства от библиотечния бюджет в закупуването на програмен продукт, моторизирана везна и компютър с екран. С отделените средства ще се реализира и образованието за чиновниците, които ще оперират със скенера. То ще бъде извършено през януари 2021 година Дигиталният център ще обезпечи нужната софтуерна база за дигитализиране за запазване на културното книжовно писмено историческо завещание. Началото ще бъде сложено със сканирането на локалния периодически щемпел – вестници, които са излизали в Асеновград в предишното.

Дигитализирането ще стартира от печатните издания, съхраняващи се в Градска библиотека, а по-късно - и в музея. Идеята е да се сътвори списък на локалния периодически щемпел. Сканирани могат да бъдат и артефакти. Дигиталният център ще се употребява и от архива на община Асеновград. Във времето, цифровизация ще се реализира и за компании, които желаят да запазят на електронен притежател архивните си документи. За външни компании и жители евентуално услугата ще се заплаща или ще се употребява по избран ред, само че дали и на каква стойност - ще бъде конкретизирано и уредено след това.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР