Заместник-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград Петър Петров присъства на

...
Заместник-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград Петър Петров присъства на
Коментари Харесай

Изложба на старинни часовници пренесе асеновградчани назад във времето

Заместник-кметът по филантропични действия в Асеновград Петър Петров участва на откриването на изложбата " Знаци на времето ". Експозицията е на Регионален етнографски музей (РЕМ) - Пловдив и гостуваше във връзка майските празници в града на Чая. Изложбата е подредена в Исторически музей - Асеновград. " Знаци на времето " показва джобни, настолни и стенни, както и газови лампи.

 Истината за часовниците реплики Истината за часовниците реплики
При търсене на часовници в интернет сред 15 и 30% от хората търсят реплики. Според швейцарските производители на часовници, репликите...
Най-голямата група са джобните часовници или по този начин наречените " британски часовници ". Те са били създавани за Османската империя. Някои от тях са с турски числа. Техните капаци са правени от сребро. Този тип часовници са носени в пояса при пищовите и ножовете. Трябвало е да бъдат непокътнати от пострадване, заради което са се изработвали с три чифта капаци - два от сребро и един от месинг. Сред забавните експонати е порцеланов часовник, който е с турски числа. Каминните и настолни часовници са участвали във всяка една гостна стая - те са символизирали лукса.

Изложбата носи „ Знаци на времето “, тъй като в края на IXX век часовникът и лампата са знак за обществен статус , а не всеки е имал опцията да има сходна движимост, изясняват уредниците от РЕМ - Пловдив. Газта, като метод на осветяване, се появява през 80-те години на IXX век. А светилният газ по това време е бил продаван в тенекии по улиците. Търговците крещели „ Видело, видело! “ и всеки е излизал да си закупи газ за своята лампа.
https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/2021/06/02/0650414001622620763_big.jpg
 Топ 7 най-скъпи часовници в света Топ 7 най-скъпи часовници в света
Даването на цяла торба с пари за първокласен часовник е едно от най-неповторимите удоволствия, на които модерният мъж може да се наслаждения....
Колекцията на пловдивския музей съдържа над 30 газови лампи . Някои от експонатите са направени от мрамор, порцелан, калай, керамика. Забележителност измежду експонатите са газовата лампа на първия пловдивски кмет и лампата на военачалник Васил Делов, който е участник в Балканските войни. Интересна е и порцелановата газова лампа с герба на България. В сбирката има и две газови лампи, които по-късно са пригодени да действат и с електричество.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР