Заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова откри междинната

...
Заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова откри междинната
Коментари Харесай

Продължава изпълнението на проект „Устойчиво развитие на услугите за социално включване в Община Видин“

Заместник-кметът по европейски политики и вложения Десислава Тодорова откри междинната конференция по плана, която се организира в залата на Общински съвет – Видин.

„ Това е един от най-значимите планове, които Общината извършва, тъй като е ориентиран към нашето най-голямо благосъстояние - децата “, сподели при разкриване на събитието Тодорова. Тя даде думата на Росица Димитрова, началник на Общностен център, гр. Видин, който дава услугите по плана.

Дейностите са стартирали на 1.07.2016 година, като измежду главните цели са предварителна защита на общественото изключване, понижаване на бедността измежду децата посредством вложение в ранното детско развиване, обезпечаване на оптимално положителни условия за децата в риск, които да подсигуряват естественото им включване в просветителния развой.

Целевите групи са деца в риск (0-7 години). Тук попадат деца от уязвими етнически групи, в частност ромската общност; деца, чиито родители са безработни или получават обществени помощи; такива, които не посещават детска градина; без персонален доктор или чийто доктор не е педиатър; деца с увреждания и тези, за които родителите не поставят задоволително грижи и други Услугите са ориентирани и към родителите на децата, за които са упоменати нагоре.

Дейностите по плана са:

„ Индивидуална педагогическа поддръжка за деца с увреждания “ (Целта е сполучливата интеграция на тези деца в 1 клас в всеобщите учебни заведения. В тази връзка са направени самостоятелни стратегии за всяко едно дете. От услугата се възползват 22 деца с увреждания);

„ Формиране и развиване на наставнически умения, фамилно консултиране и поддръжка “ (Услугата е ориентирана към бъдещи родители или такива на деца от 0 до 3 години и деца от 3 до 7 години. Проведени са 185 ежемесечни, самостоятелни и групови съвещания, от които са се възползвали 380 родители);

„ Подкрепа за обезпечаване на здравна детска консултация и действия по предварителна защита на болесттите “ (Обхванати са 919 деца);

„ Допълнителна педагогическа подготовка за повишение на учебната подготвеност на децата за еднакъв старт в учебно заведение “ (Създадени са летни групи/училища за оказване на поддръжка на децата, на които им следва постъпване в първи клас);

„ Управление и действие на услугите “.

Екипът на Общностен център – Видин се стреми да сътвори условия за поддръжка на родителите на деца в ранна възраст за сигурна грижа в фамилна среда, акцентира Росица Димитрова.

Проведени са редица срещи с шефове и преподаватели в детските градини, както и с кметове на по-малките обитаеми места в Общината, с цел да се стигне до по-голям брой родители и деца. „ Ползите от плана са извънредно огромни, защото сходни услуги не се оферират от образователните заведения “, добави още заместник-кметът Десислава Тодорова.

Проектът се извършва по процедура „ Услуги за ранно детско развиване “ на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година Стойността на плана е 1 014 938,87 лева Средствата са от Европейския обществен фонд и възлизат на 862 698,05 лева, а националното финансиране е 152 240,82 лева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР