Заместник-кмета по образование на София Тодор Чобанов не за първи

...
Заместник-кмета по образование на София Тодор Чобанов не за първи
Коментари Харесай

Чобанов сподели 2 причини извън СО за малкото детски градини

Заместник-кмета по обучение на София Тодор Чобанов не за първи път насочва казуса за дефицита тук-там в детските градини отвън отговорността на Столична община. В края на 2018 година той разгласи, че даже се спекулира с броя на дефицита тук-там.
Сега Тодор Чобанов уточни, че " централният проблем пред строителството на нови детски градини е неналичността на терени с уместно отреждане. Всяка градина има така наречен административна фасада, т.е. тя има един фронт, който се употребява само за влизане и излизане и при него важат същите тези условия за отстояния, които важат за целия размер. Тук се понижава опцията за потребление на терена пълноценно. "
Той добави, че другият огромен проблем е изкуственото разделяне на пространствата и даде за образец спалните пространства, които са прекомерно огромни, а в същото време децата в тях ще изкарват не повече от 1-2 часа дневно. Чобанов разяснява и необятните коридорите, които изисква наредбата. Това води до понижаване на пространствата на главните пространства.
Чобанов насочи рецензия и във връзка с външните отстояния, които „ изяждат “ опцията да се строят огромни и просторни пространства.
" Апелирам към сътрудниците от НАГ да изработят оферти за оптимизация на подзаконовия норматив, с цел да можем в идващите планове, които следва да се създават да се намерят по-гъвкави решения, които в по-голяма степен употребяват терените ", акцентира той след оповестяването на спечелилия в състезанието на общината за правене на капиталов план за нова детска градина в кв. " Горна баня " и добави, че държи на тези скатни покриви да се слагат слънчеви панели, които ще подсигурят топлата вода в градината.
Главният проектант на София Здравко Здравков изрази вяра новата градина в Горна баня да стане факт колкото се може по-бързо, съобщи БГНЕС.
" Стъпките оттук нататък са следните. Журито ще разгласи резултата от класирането. Има опция по закон да бъде обжалвана процедурата. След като изтече 10 дневният период за обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията и в случай че няма обжалване, ще поканим класираният преди всичко колектив за подписване на контракт за възлагане на работен план в последваща фаза ", изясни Здравков и изрази вяра тази детска градина да стане факт в скоро време.
Бъдещата детска градина ще има 2 яслени групи с по 20 деца и 4 култивиран с по 25 деца. Те ще бъдат настанени в три двуетажни къщички, които са със стъклени фасади. Пред всяка една от тях има площадки като в единия завършек на дворното място е заложено и построяването на спортно игрище. Градината ще разполага и с физкултурен салон. Детското заведение в Горна баня ще бъде заключено в карето от улиците „ Никола Милев “, „ Перуника “ и „ Синьото езеро “ и ще се намира наоколо до бъдещата метростанция в квартала.
Прогнозната цена за реализирането на плана ще коства на общината 1 576 495 лева без Данък добавена стойност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР