Заместник-градският прокурор от Софийска градска прокуратура Христо Кръстев даде информация

...
Заместник-градският прокурор от Софийска градска прокуратура Христо Кръстев даде информация
Коментари Харесай

Разбиха група за трафик на мигранти, каналджиите взимали по 2500 евро за превоз

Заместник-градският прокурор от Софийска градска прокуратура Христо Кръстев даде информация за медиите във връзка вчерашната взаимна акция на прокуратурата и ГДБОП за разбиването на проведена незаконна група (ОПГ), подпомагала влизането на противозаконни миграни в страната.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 842
,,Става дума за проведена незаконна група, подпомагала непознати жители да минават нелегално границата на Република България и да обитават на нейна територия, за заминаването им за Западна Европа``, изясни Кръстев.

В резултат от взаимната активност на прокуратурата и ГДБОП са били осъществени голям брой претърсвания и изземвания, както и обиски и разпити на очевидци.

Наблюдаващият прокурор извърши разбор на събраните доказателства от ГДБОП и стигна до извода, че са събрани доказателства за седем лица, които са взели участие в тази ОПГ, като единият от тях е нейния началник. Най-късно до утрешния ден ще бъде импортирано искане за непрекъсната мярка за неотклонение задържане под стража, добави зам.-градският прокурор.

Той уточни още, че пет от лицата имат правосъдно минало, като са осъждани неведнъж за разнообразни закононарушения. Единия от тях през 2019 година е бил част от друга ОПГ за разпространяване на наркотични субстанции.

Групата е работила от април до 8 декември. Мигрантите са влизали в България през границата с Турция, в област Бургас. След това са настанявани в Бургас, Пловдив или Пазарджик, където е имало организация по изхранването им. Превозвани са до София, където още веднъж са настанявани, а по-късно са транспортирани до границата ни със Сърбия.

,,Мигрантите, които са транспортирани, са от Мароко, Сирия и Афганистан. Всички от проведената незаконна група са с българско гражданство``, посочи Кръстев. 

Заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов съобщи, че водачът на групата е получавал по 2500 евро за всеки преведен през границата.

За него оставали 1500 евро, откакто се разплати с останалите членове на групата. Става дума за 16 случая на транспортиране на мигранти, уточни Николов.

По думите му са упрекнати 15 души, които са подпомагали групата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР