Замърсяването с тежки метали от големи промишлени инсталации на територията

...
Замърсяването с тежки метали от големи промишлени инсталации на територията
Коментари Харесай

Спад в замърсяването на въздуха с тежки метали отчитат в Европа за последните 6 години

Замърсяването с тежки метали от огромни промишлени съоръжения на територията на Европа е намаляло бързо за последните шест години – с 39% в интервала от 2010 до 2016 година

Това е едно от заключенията в нов отчет на Европейската организация по околна среда за излъчванията на тежки метали от огромните индустриални съоръжения в Европа. Изследването употребява нови данни от Европейския указател за изпускането и преноса на замърсители (E-PRTR).

Едва 18 съоръжения от общо 978 са виновни за над половината от замърсяването с тежки метали в Европа за 2016 година Натискът върху околната среда се прави оценка благодарение на агрегирания екотоксичен метод. Значително по-малко на брой от огромните промишлени съоръжения са докладвали тези субстанции спрямо предходни години.

Комбинираното произвеждане и преправка на метали са причина за 59% от замърсяването през 2016 година Тежките метали всекидневно участват в горивните газове, отделяни от процесите на нагряване и размразяване, свързани с тези действия. Топлоелектрическите централи са виновни за още 20% от замърсяването през 2016 година Други замърсяващи действия са подземни минни интервенции, рафинерии за петрол и газ, уреди за произвеждане на стъкло и химически индустриални уреди.

Проучването, оповестено през днешния ден, се концентрира върху докладваните излъчвания във въздуха и водата на тежки метали: арсен (As), кадмий (Cd), хром (Cr), мед (Cu), олово (Pb), живак (Hg) и цинк (Zn). Тежките метали се освобождават от редица промишлени и други източници. Те могат да навредят на растенията, животните и хората вследствие на дълготрайно излагане или постоянно излагане на високи концентрации във въздуха, водата или почвата. Индикаторът за ЕИП Емисиите на тежки метали дават спомагателни данни за излъчванията във въздуха от индустриалните уреди на Европа.



Най-голям екологичен отпечатък имат огромни металообработващи обекти, електроцентрали или клъстери на уреди с релативно дребни самостоятелни излъчвания. Сред тях са:

– AcelorMittal Полша, покрай Катовице, Полша (преработка на железна руда);
– Atlantic Copper, S.L.U. в Испания (производство на цветни метали);
– група от съоръжения в Лунен, покрай Дортмунд, Германия (четири електроцентрали и оборудване за произвеждане и преправка на метали);
– Norddeutsche Affinerie AG в Хамбург, Германия (производство на цветни метали);
– група от съоръжения към Глогоу, Полша (множество фабрики за произвеждане и обработка на метали, както и подземни мини);
– Агиос Димитриос покрай Птолемаида, Гърция.

Тежките метали във водите на Европа

Общо 2 585 съоръжения рапортуват за изхвърляне на тежки метали във водни обекти в цяла Европа през 2016 година Свързаното с това замърсяване е намаляло с 34% от 2010 година насам, до момента в който броят на съоръжения, докладващи за обособяване на нездравословни субстанции във водите, се е нараснал с 5%.

Следните действия отделят тежки метали непосредствено във водата:
- минните действия, които съставляват 19% отзамърсяването на околната среда през 2016 година Мината Бор в Сърбия беше най-големият източник.
- интензивната аквакултура (14% от налягането), да вземем за пример в Шотландия и крайбрежието на Норвегия. Както медта, по този начин и цинкът се употребяват за обработка на мрежи и кафези,.
– Секторът на енергийните доставки (6% от замърсяването), в това число изследването на петрол и газ в Северно море, както и обособени електроцентрали.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР