Замърсяването на въздуха вероятно ще увеличи риска от необратима загуба

...
Замърсяването на въздуха вероятно ще увеличи риска от необратима загуба
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха свързано с необратима загуба на зрение

Замърсяването на въздуха евентуално ще усили риска от необратима загуба на зрение съгласно резултатите на дълготрайно изследване, представено от " Франс прес ".

Свързаната с възрастта недъгавост на макулата е главната причина за слепота измежду хората след 50-те в по-богатите страни, като почти 300 млн. души се чака да бъдат наранени до 2040 година

Известните рискови фактори включват възраст, тютюнопушене и генетични дадености.

Сега откривателите са създали връзка сред дегенарация на макулата и замърсяването на въздуха, за което към този момент е известно, че крие голям брой опасности за здравето, в това число сърдечни и белодробни болести.

Писайки в British Journal of Ophthalmology, откривателите са анализирали данни от над 115 000 участници, които не са съобщили за проблеми с очите при започване на интервала на проучване през 2006 година

Официалните данни за трафика и равнищата на азотен оксид и дребни прахови частици бяха употребявани за пресмятане на средногодишните равнища на замърсяване на въздуха по домашните адреси на участниците.

Те бяха помолени да рапортуват публична диагноза на AMD от доктор и няколко години по-късно бяха тествани за зрението.

Общо 1 286 участници са диагностицирани с AMD в края на интервала на проучване.

След отчитане на други влияещи фактори, в това число главните здравословни условия и метод на живот, излагането на фини прахови частици е обвързвано с осем % по-висок риск от самостоятелно заразяване с AMD.

" Като цяло нашите констатации допускат, че замърсяването на атмосферния въздух, изключително фини (прахови частици) или тези на частици, свързани с горенето, може да повлияе на риска от AMD ", споделят създателите на проучването.

" Нашите констатации способстват за възходящите доказателства за нездравословните резултати от замърсяването на атмосферния въздух, даже в изискванията на релативно ниска експозиция. "

Световната здравна организация пресмята, че замърсяването на въздуха е причина за минимум седем милиона смъртни случая всяка година.

Миналата седмица настрана изследване пресметна, че намаляването на замърсяването на въздуха до предложените от СЗО равнища може да предотврати над 50 000 смъртни случая годишно в цяла Европа.

Проучването във вторник беше наблюдателно и заради това не можеше да се откри причинно-следствена връзка сред замърсяването на въздуха и AMD.

Но специалистите обявиха, че дава спомагателни доказателства за рисковете за здравето заради неприятното качество на въздуха.

" Асоциацията на макулната недъгавост с тютюнопушенето е добре приета, само че тази нова констатация за екологична връзка, обвързвана със замърсяването на атмосферата, ще способства в допълнение за дебата за климатичните промени ", сподели Робърт Макларън, професор по офталмология в Университета в Оксфорд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР