Замърсяването на въздуха увеличава риска от необратима загуба на зрение.Това

...
Замърсяването на въздуха увеличава риска от необратима загуба на зрение.Това
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха води до необратима загуба на зрение

Замърсяването на въздуха усилва риска от необратима загуба на зрение.Това демонстрират резултатите от дълготрайно изследване, оповестено през днешния ден, оповестява Агенция Франс Прес.

Свързаната с възрастта недъгавост на макулата (AMD) е главната причина за слепота измежду хората над 50-те години в по-богатите народи, като почти 300 милиона души се чака да бъдат наранени до 2040 година Известните рискови фактори включват възраст, тютюнопушене и генетика. Сега откривателите са създали връзка сред AMD и замърсяването на въздуха, за което към този момент е известно, че крие голям брой опасности за здравето, сред които сърдечни и белодробни болести.

Според обява в „ British Journal of Ophthalmology ", откривателите са анализирали данни на над 115 000 участници, които не са имали проблеми с очите при започване на интервала на проучване през 2006 година Официалните данни за трафика и равнищата на азотен оксид и дребните прахови частици са били употребявани за пресмятане на средногодишните равнища на замърсяване на въздуха на местата на живеене на участниците. Те били тествани няколко години по-късно за проблеми със зрението. Общо 1 286 участници са диагностицирани с AMD в края на интервала на проучване. След отчитане на други влияещи фактори, в това число главните здравословни условия и метод на живот, излагането на фини прахови частици е обвързвано с 8% по-висок риск от самостоятелно заразяване с AMD.

" Като цяло нашите констатации заключават, че замърсяването на атмосферния въздух, изключително с фини прахови частици или частици, свързани с отделянето на излъчвания, може да повлияе на риска от AMD ", споделят създателите на проучването, офталмолози от Оксфордския университет. „ Нашите констатации способстват за възходящите доказателства за нездравословните резултати от замърсяването на атмосферния въздух, даже в изискванията на релативно ниско излагане. "

Световната здравна организация пресмята, че замърсяването на въздуха е причина за минимум 7 милиона смъртни случая всяка година. Миналата седмица настрана изследване пресметна, че намаляването на замърсяването на въздуха до предложените от СЗО равнища може да предотврати над 50 000 смъртни случая годишно в цяла Европа.

„ Асоциацията на макулната недъгавост е добре осведомена с риска от тютюнопушене, само че тази нова констатация за екологична връзка, обвързвана със замърсяването на атмосферата, ще способства в допълнение за дебата по климатичните промени ", сподели Робърт Макларън, професор по офталмология в Университета в Оксфорд.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР