Замърсяването на въздуха с високи нива на въглероден диоксид кара

...
Замърсяването на въздуха с високи нива на въглероден диоксид кара
Коментари Харесай

Нов материал се възстановява с въглерод от въздуха

Замърсяването на въздуха с високи равнища на въглероден диоксид кара учените да търсят всевъзможни способи за неговото понижаване. Учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) дружно със свои сътрудници от още няколко университета оповестиха, че са основали нов материал, който може да се възвръща независимо. При това може да го прави като взима въглероден диоксид от въздуха.

Учени сигнализират: Трябва ни "Ноев ковчег " за микробите

Половината човешко тяло е с "нечовешки " състав

Материалът влиза в химична реакция с въглеродния диоксид, което му разрешава да пораства, да става още по-здрав и да поправя развалени места по себе си. Полимерът е в начална фаза на разработка, само че съгласно учените един ден ще може да се употребява в строителството както като материал за създаване, по този начин и за защитна обшивка.

Той е в непрекъснато взаимоотношение с въглеродния диоксид, което оказва помощ и за неговото понижаване във въздуха. Сегашната версия е сходна на гел, като работи по подобен метод както растенията употребяват въглероден диоксид за своя напредък. Една евентуална изгода е, че материалът ще може да се прави леки за превозване матрици, като да се втвърдява откакто бъде изложен на въздух и слънце на строителната площадка. Това ще прави превозването му по-лесно и на ниска цена.

Какво усещат растенията, когато ги късаме

Имат ли усеща рибите?

Това е първият по рода си сходен материал, като той не се нуждае от изкопаеми горива за основаването си. "Представете си синтетичен материал, който може да пораства като дърветата, да взима въглерод от въглеродния диоксид във въздуха и да го вгражда в себе си ", разяснява Майкъл Страно, един от ръководителите на плана. Ако повърхността му бъде засегната, той просто "расте " отначало и запълва повредите без потребност от спомагателна интервенция.

Учените към този момент са създали прототипи на материала и даже работят по способи за неговото всеобщо произвеждане. Вече на фокус се усъвършенстване на свойствата на материала. В близко бъдеще той ще може да се употребява като защитно покритие и за запълване на пукнатини. Все още е нужна работа, с цел да бъде усъвършенстван до равнище да бъде употребен като строителен материал.

"Работата ни демонстрира, че въглеродният диоксид не е наложително да е единствено нещо неприятно и разход. Той може да бъде и опция. Има въглерод на всички места. Използвали сме го, с цел да построим света. Самите хора са направени и от въглерод. Да създадем материал, който може да употребява изобилния въглерод към нас е голяма опция за науката. Правим освен въглеродно-неутрално, само че и въглеродно-негативни материали ", споделя още Страно.

Поглъщаме ли пластмаса с минералната вода

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР