Замърсяването на въздуха може да бъде по-вредно за здравето ни,

...
Замърсяването на въздуха може да бъде по-вредно за здравето ни,
Коментари Харесай

Мръсният въздух ни прави по-глупави, показва проучване

Замърсяването на въздуха може да бъде по-вредно за здравето ни, в сравнение с се предполагаше, съгласно ново изследване. То откри, че продължителното излагане на нечист въздух оказва доста въздействие върху нашите познавателни качества, изключително при по-възрастните мъже.
Според проучването, оповестено във вторник в Сборника на Националната академия на науките на Съединени американски щати, дишането на нечистия въздух води до „стръмно намаляване“ на резултатите от устните и математическите проби. Когнитивен спад или увреждания, които могат да бъдат породени от замърсяването на въздуха съгласно проучването, също са евентуални рискови фактори за развиване на заболяването на Алцхаймер или други форми на деменция.

Средният резултат може да се съпостави с една година загуба от образованието на индивида. Ефектът е по-силен при по-възрастните хора, над 64 година, при мъжете и при хората с по-ниска просветителна степен.

Изследователите считат, че резултатите имат световни измерения, защото 80 % от градското население по света диша въздух, чието равнище на замърсяване не е безвредно.

По оценки на Световната здравна организация замърсяването на въздуха годишно предизвиква преждевременната гибел на 7 милиона души по света. Замърсяването на въздуха в София също е на ръба. Стойностите фини прахови частици в атмосферния въздух в последно време са към или малко над допустимите правила.

Най-податливи на нездравословното въздействие на замърсяването са дребните деца и възрастните хора, само че даже и здрави физически хора може да имат следните признаци, в случай че са изложени дълготрайно на нечистия въздух.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР