Замърсяването на река Струма и язовир Пчелина изкара жителите на

...
Замърсяването на река Струма и язовир Пчелина изкара жителите на
Коментари Харесай

2 тона мъртва риба изплува от р. Струма

Замърсяването на река Струма и язовир " Пчелина " изкара жителите на Перник на митинг. Преди месец от водоема изплува тонове мъртва риба, която съгласно протестиращите е поради изсипани в реката нездравословни субстанции от околните предприятия. Демонстрантите сложиха ковчег, с цел да " погребат " ритуално реката.

" Гледката беше потресаваща. Още от месец май река Струма тече мътна, черна, алена, кафява, сива. Реката беше нечиста от мощно отровни промишлени води от предприятията на територията. Въпреки множеството сигнали, РИОСВ-Перник не взеха никакви ограничения ", изяснява Марио Антонов, който е очевидец на протичащото се в региона.

" Река Струма е отпаден канал сега. Всички жители на Перник и региона считаме, че не се взеха никакви ограничения. Държавата даже не си прави труда да види какъв брой умряла риба има. По наши груби сметки става въпрос за 2 тона измряла риба в язовира ". Директорът на басйенова дирекция инж. Георгиев твърдеше, че аргументите са естествени феномени - разцвет на водорасли, слаб приток на вода, презарибяване от наша страна. Ние опровергахме неговите думи. Причината е замърсяване на водите ", описа той пред Нова тв.

" Не мога да се съглася с тези изказвания. Експертите на РИОСВ-Перник извършват пълномощията си по закон. Проверени са 12 предприятия от началото на годината. При определяне на превишаване на даже един от индикаторите, те са глобени. Има глобени 6 промишлени обекта. На всички сигнали е реагирано навреме и при определяне на извършител също са предприемани административно-наказателни дейности. Не може да приказваме за тотално замърсяване ", заключи от РИОСВ- Перник Анелия Дренска.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР