Замъкът Райнхардсбрун в германската провинция Тюрингия - някогашна лятна резиденция

...
Замъкът Райнхардсбрун в германската провинция Тюрингия - някогашна лятна резиденция
Коментари Харесай

Замъкът Райнхардсбрун и проклятието на сибирските пари

Замъкът Райнхардсбрун в немската провинция Тюрингия - тогавашна лятна резиденция на династията Сакс-Кобург и Гота - е добит по подозрителен метод от руснаци. Германия обаче стартира следствие и отчуждава парцела.

Малко е останало от тогавашното великолепие на замъка Райнхардсбрун в Тюрингия. Той е бил лятна резиденция на династията Сакс-Кобург и Гота. През Средновековието тук се е намирал родовият манастир на тюрингските ландграфове. А през 19-и век върху руините на манастира е издигната лятната резиденция в неоготически жанр.

"Спасителите " от Русия

По времето на Германска демократична република замъкът се трансформира в хотел. Той е приютявал западни туристи и е бил значим източник на валута за режима. През 2000 година обаче хотелът бива затворен. Замъкът запустява. Шест години по-късно притежателят на дребна строителна компания от Ваймар купува рушащия се монумент на културата за 25 000 евро. През 2008 година той го препродава на вложители от Русия, които възнамерявали да открият първокласен хотел.

Журналистическо следствие на Дойче веле откри и цената, на която е закупен полуразрушеният палат - 12 милиона евро! Само за две години цената се е повишила близо 500 пъти. На такава договорка биха завидели и най-изпечените спекуланти. Преди време прокуратурата в Ерфурт стартира следствие по съмнение за пране на пари. Следствието приключва безрезултатно. "Не беше открито съдействие с съветските следствени органи ", споделят от прокуратурата в отговор на питане на Дойче веле.

Следователите от прокуратурата в Ерфурт откриват, че парите за покупката на замъка не са пристигнали от Русия, а от другия завършек на планетата - от централноамерикански Белиз. Наред с Панама, Белиз се слави като офшорен оазис, където човек може да укрива парите си от любопитните очи на данъчните следователи. Милионите за замъка Райнхардсбрун са били предоставени под формата на заем от белизката компания "Albany Properity S.A. " на немската компания "BOB Consult GmbH ". Кредитът е постъпил по сметката на немската компания през април 2009 година, малко откакто неин изпълнителен шеф става съветският жител Игор Харченко. Само след два дни Харченко превежда сумата на някогашния притежател на "BOB Consult GmbH ". В резултат на тази "многоходова " интервенция, компанията от Тюрингия остава с огромни непогасени задължения.

Съгласно документи от немския указател, с които разполага Дойче веле, излиза наяве, че белизката компания, отпуснала многомилионния заем, е благосъстоятелност на живеещия в Лондон съветски жител Константин Острягин. От 2013 година той е изпълнителен шеф на "BOB Consult GmbH ", която е притежател на замъка Райнхардсбрун. Събеседници на Дойче веле в Ерфурт и в градчето Фридрихрода, в което се намира замъкът, споделят, че общуването с Острягин се реализира посредством юристи. Той самият не се интересувал от ориста на замъка и не се появявал в Тюрингия.

Откъде толкоз доста пари?

Константин Острягин идва от далечния север. Той е наследник на дългогодишния държавен чиновник и народен представител в Държавната дума Анатолий Острягин. Според единния държавен указател за юридически лица, четирите деца на Анатолий Острягин още на млади години стават създатели и притежатели на десетина компании, които се занимават с бизнес в разнообразни райони на Русия. Бизнесът им е насочен основно в логистичната сфера, в нефтения и газов бранш, както и в търговията с недвижими парцели.

Анатолий Острягин официално няма нищо общо със замъка в Германия. В момента на покупката той е народен представител в Държавната дума от партията "Единна Русия " и не се занимава интензивно с бизнес.

Покупката на замъка в действителност е била фамилна инвестиция на децата на Острягин. Вероятно тъкмо бизнес ползите в пазара на недвижимите парцели са довели Острягини от Сибир в немската провинция, където по това време се продава замъкът.

Офертата за покупката обаче е постъпила от Игор Харченко, който също е основател на няколко строителни компании. Той е бил в Тюрингия няколко пъти по линия на университетския продан.

Между другото Харченко е лежал в немски затвор за редица закононарушения. Едно от делата касае разхищението на средства във компанията "BOB Consult GmbH ", чиито изпълнителен шеф преди Острягин е бил точно Харченко. През 2009 година той е бил назначен от личния си наследник Александър. Харченко-младши, както и бащата е бил доверено лице на Острягини при покупката на замъка в Германия. Назначавайки беща си на работа в немската компания, Александър Харченко подписва контракт с него, според който при положение на уволняване на Харченко-старши се поставя отплата в размер на съвсем шест милиона евро. Бащата не остава дебитор на сина си и му изплаща хонорар за "консултации " в размер на над три милиона евро. Тъй като компанията няма пари, като залог за застраховане на тези претенции е вписан замъкът Райнхардсбрун. Според документите, които са разполагаем на Дойче веле, Острягини сякаш не са знаели за машинациите на назначените от тях мениджъри. Харченко е освободен от пандиза. А делото, обвързвано с Райнхардсбрун, е прекъснато по процедурни аргументи.
"Купете го за 1 евро! "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР