Зам.-председателят на Съюза на погребалните фирми в България Стоян Макреев

...
Зам.-председателят на Съюза на погребалните фирми в България Стоян Макреев
Коментари Харесай

Ужасяващи подробности за безсърдечната схема с кремации на погребалния агент Георги Енев

Зам.-председателят на Съюза на погребалните компании в България Стоян Макреев даде изявление за Българска национална телевизия във връзка разкрития общ гроб край Клисура с тела на хора, които е трябвало да бъдат кремирани.

Макреев е с над 20 години в сектора с траурни услуги и е директен очевидец на задържането на 51-годишен Георги Енев, обвинен за измамите с кремация.

Кога и по какъв начин разбрахте за злокобната находка край Банкя? Бил сте там на място, какво разбрахте?

- Всичко, което разбрах е, че в понеделник сутринта през обществените мрежи стартира да се популяризират фотоси. Разбрах, че това се случва в село Клисура, община Банкя. Между 11:30 сутринта отидох на въпросното гробище. В момента, в който влизах в калната алея, излезе патрулка и си отпътува. Влязох вътре и заварих човек, който се показа за началник на престъпна полиция, една госпожа и един прочут, който го знае цяла Банкя - Жоро Енев. Когато влязох на самото гробище и видях пред първия ред гробове прясно изкопана земя и се насочих натам. В този миг въпросният господин ме попита: накъде съм тръгнал, аз отговорих: Това е обществено общинска благосъстоятелност, където съм тръгнал, съм тръгнал. Казали му да върви нагоре, само че не и към мястото, където са труповете.

Кой е Георги Енев? Защото неговото име е забъркано и се твърди, че той е арестуваният от органите на реда?

- Той беше на място там с служители на реда с шефа на престъпна полиция. Още не беше с белезници и си разговаряха. Белезниците му бяха поставени някъде към 15.00 часа.

Какво разбрахте от Енев?

- Нищо не съм схванал от него - тъй като съм му забранил достъп до моята погребална организация. Чувал съм страшни работи през годините по какъв начин зарязва трупове по хладилните камери с месеци. Преди доста години имаше един случай подобен с 5 натрупа, за които все нямаше документи, бяха престояли повече от 3-4 месеца и най-сетне този другият, с който работеха - т.нар Любо - един ден той паркира пред нас бусовете - взехме покойниците, вкарахме ги в буса. От оня миг няма достъп до тука този човек. В края на 2017 година се случва това.

Георги Енев какъв брой компании имаше?

- Георги Енев го знам първо като приемственик на компания " Рай " от преди 1990 година След това се подвизаваше като " Орион ", след това като погребален център Банкя. След това като организация " Велина ". Той е индивидът оркестър. Той се разпореждаше къде и кой ще се погребва. Най-скандалното за Георги Енев е, че няма по какъв начин в нашите камери да му престояват труповете за 2-3 месеца и да чака от самото начало документи. То е ясно, че или ще ги пусне като служебни погребения за по-ниска цена, или някъде ще ги закара. То е ясно.

Говори се, че труповете са взимани от приюти. Как съгласно вас е работила схемата на Георги Енев, да се свързва с околните на умрелите?

- Първата версия, която пуснаха служителите на реда беше тази. Но мога да обясня при такса в крематориума сред 360- 400 лв., сега е сред 460 и 500 лв.. Аз с този човек не беседвам от години, когато се опита да ми подари тези 3-4 натрупа. В този интервал това струваше единствено таксата в крематориума. Този човек съм го чувал по телефона да беседва с хора, да им показва предложения за кремиране на мъртвец на цена от 600 лв.. Приемаме, че кремацията е 380 лв. по това време. Тогава ковчегът, най-обикновен, без който няма по какъв начин да извършиш кремацията, можеше компания на едро да го закупи на 36 лв.. Стигаме примерно до 420 лева Но ти имаш превоз, оформяне на документи. Ти не можеш без облага да продаваш. Как ще стане това за 600 лв.. В същото време за крематориумите се изискват доста по-специфични документи в сравнение с за заравяне. За заравяне ти би трябвало един смъртен акт и всеки може да погребе всеки.

Кремация може да позволи единствено директен правоприемник или някой, който поема цялата отговорност по кремацията, тъй като това е било приживе желанието на умрелия, плюс позволение от лекар за кремация. Ако докторът не издаде такова позволение, тази кремация не може да се извърши. По закон при потвърдено ликвидиране, потвърдена насилствена гибел - прокуратурата в никакъв случай няма да позволи кремация, тъй като може да се наложат следващи следствени дейности.

Как съгласно Вас Георги Енев се е свързвал с близки на жертвите? Приемаме, че версията е приют?

- Днес получих информация, че тези трупове са били в чували, с лепенки открай-докрай с имената. По време на по този начин наречената пандемия - всеобщо хората почиваха в лечебни заведения, защото по закон нямаш право да отвориш чувала да видиш дали това е този човек или не, множеството хора ги беше боязън да не се заразят. Графиците за погребения, кремации бяха претъпкани, оформяха се документите за пред крематориума и непосредствено тези трупове, или покойници, отиваха за кремация без обред, без нищо. Тези трупове там са били с чували и с лепенки, което значи, че не са били в приюти, приютите няма да ги предадат по този метод. Ние като погребална организация като сме взимали покойници с чували от домакински адрес или от някой различен адрес, където покойниците са били без чували, сме предоставяли ние чували против възнаграждение. В чувала се поставя - копие от персонална карта, в следствие копие от известието, че има ковид и запечатваме чувала.

Той по какъв начин е работил съгласно Вас?

- За да обявяваш на клиентите по това време беше сред 380-400 лв., най-минимална цена за кремация, ти да обявяваш цена 600 лв. за кремация - значи - ти няма да го вкараш в крематориума.

Да не приказваме, че крематориумите бяха закъсали. Приемаха ни покойниците в интервали от 20 дни след гибелта, специфични графици поради ковид, за някой отиваха 30 дни. Тези покойници престояваха някъде. Когато престояват на нашата частна територия, няма по какъв начин това предпазване да се даде без пари. При нас е 20 лв. дневно. 20 дни по 20 лв. са 400 лева

Защо го е правил той тогава?

- Защото по този начин както видях, тези трупове са загробени на един два метра дълбочина. Не сме употребявали ковчег. Те са на доста комфортно место, тъй като се качваш към гробището с колата, взимаш чувала, хвърляш, взимаш малко земя, мяташ и заминаваш.

Тогава на околните на тези хора какво им е предоставено?

- Най-вероятно кутийка с нещо? Имах един случай 2012 година - с един Мариян, който се оказа, че в никакъв случай не е имал погребална организация, на него обаче майка му работеше като патолог в Министерство на вътрешните работи болница, служителка на Столична дирекция на вътрешните работи умря майка ѝ там. Тя се чуди какво да прави, обръща се към патолога на Министерство на вътрешните работи - тя споделя: " Моят наследник ще ти свърши работа, не се притеснявай ". И този Мариан си беше оставил натрупа в моите хладилници преди време.

Минаха 4 месеца и го запитвам: " Какво го вършим този мъртвец? ". " Ами, нямам документи ", ми споделя. " Чакам докумети от чужбина ". Това е оправданието на всички, които не желаят да си свършат работата. Най-накрая, при смъртния акт, който беше останал при мен - отидох в централното състяване по ЕГН-то го ревизирах на околните адреси, отидох при дъщерята. Представих ѝ се, поканих я да пристигна на едно различаване в моите хладилници. Тя сподели: " Няма да дойда, не мога да виждам такива неща, макар че работи в структурите на полицията, ще пратя мъжа ми ". Дойде господинът, влезе, хвана се за главата и сподели: " Аууу, но ние сме положили урната на тъщата преди 6 месеца ". Казах: " Това тя ли е? " - " Да тя е ", отговори той. Попита ме за погребалната организация, споделих им я.

Помолих госпожата, въпреки всичко работи в Министерство на вътрешните работи, това нещо би трябвало да се разнищи. На вас ви е предадена някаква урна с нещо, а дамата стои тук. Тя сподели: " Моля ви, иска ми се смее цялата полиция ". Тогава споделих не ме интересува този проблем би трябвало да се позволи по някакъв метод. Натиснах Мариян по-сериозно, той сподели нямам пари. Поисках му документите, те му дадоха документите. Отидох за моя сметка пуснах кремацията. Кремирах тялото на тази жена и им предадох същинската урна.

1000 лева за кремация е получавал арестуваният за схемата с нерегламентирани погребения

Как подозирате, че се е случило в този момент, в този случай?

- Абсолютно по същия метод. Ето приказваме за седем натрупа - сега кремацията стартира от 460 лева 7 натрупа по 460 лв. може да ги сметнете. Тези дупки - на първия алкохолик му дават по една права лопата и по 50 - 100 лв. - няма ли да го свършат това?

Той е признал че по този метод е загробил 60 души

- Предполагам, че това нещо в този регион се случва повече от 20 години. Там нещата са разграден двор. Тази, която е кметски наместник там ми споделя, че тя не знае, че би трябвало да се води указател на всеки умрял, че тя в никакъв случай не е определяла гробното място. От 4 години откогато е кметица и било спуснато да събира за старите гробове такси. Значи общината да си прибере таксите, но това, че има грижата да направи указател на всяко гробно място, да съблюдава санитарния период от 8 години. Вие представяте ли си примерно на какъв брой покойници са отваряни гробовете преди осмата година? Тези нарушавания какво се случва с тях? Гробището няма ограда. За всяко гробище кметът дава отговор, никой различен. Това е обществено общинска благосъстоятелност.

Очевидно контролът е занижен.

- Той е нулев. Тази госпожа сподели, че в никакъв случай не е стъпвала там. Няма визия какво се случва. Да не приказваме, че в събота е имало заравяне там, няколко дни преди този момент е имало друго заравяне в остарял гроб. И тя е прибрала единствено таксите от тези гробни места. От край време столична община прави по този начин, че с цел да има ред гробарите трябвало да бъдат техни. Само, че правилото е техническата работа към избраното гробище или назначен човек да дефинира гробното място, да съблюдава санитарния период. И да съблюдава дълбочината на 1,30м. В това гробище ската е под надолнище. Защото при този склон, при едно наводняване - труповете ще слязат долу на улицата.

Получавали ли сте закани след случая с всеобщото загробване?

- Имах две-три по телефона. Няма да кажа имена, само че ми споделиха: " Знаеш ли какви ползи засягаш? Ненормален ли си?! Толкова ли бързо искаш да умреш или да осакатееш? "

Страх ли ви е?

- Не! С тази работата откогато се занимавам от дълго време нямам боязън.

Каква е процедурата при умрял човек в приют и постоянно ли има свързващ човек с погребална организация?

- Не е наложително приютите би трябвало да уведомят околните, че техният родственик е умрял. Тогава околните би трябвало да си изберат траурна организация. Не е обвързване на приюта.

Има ли такива случаи, в които приюти подписват контракти с траурни организации?

- Те и да се подписват са противозаконни. Много пъти съм чувал тази приказка, че еди кой си имал подписан контракт с този приют. Не може да имаш контракт. Няма по какъв начин да стане. Защото този човек още не е умрял. Близките могат да подписват предварителни контракти с организации. Чувал съм, че има, само че те са противозаконни такива контракти.

В столицата има към 170 погребални организации, за цялата страна са близо 3000.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР