Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович (Словакия) обяви днес готовността

...
Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович (Словакия) обяви днес готовността
Коментари Харесай

Марош Шефчович е първият кандидат на ПЕС за председател на Еврокомисията

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович (Словакия) разгласи през днешния ден готовността си да бъде претендент за идващ ръководител на институцията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Шефчович ще взе участие във вътрешната конкуренция в Партията на европейските социалисти (ПЕС). Окончателното решение кого ще издигне ПЕС за ръководител на Европейска комисия се чака да бъде взето през декември.

Марош Шефчович е словашки и европейски политик. От 10 февруари 2010 година е заместник-председател на Европейската комисия и европейски комисар по междуинституционалните връзки и администрацията. Бил е също изпълняващ длъжността европейски комисар по опазването на здравето и потребителската политика (16 октомври - 28 ноември 2012), както и европейски комисар по образованието, образованието, културата и младежта (1 октомври 2009 - 10 февруари 2010).

Бил е консултант на чехословашкия заместител министър на външните работи, работи като 3-ти секретар и консул в посолството на Чехословакия в Хараре, Зимбабве(1991-1992), а по-късно - 2-ри секретар и заместник-ръководител на задачата в посолството на Словакия в Отава, Канада (1992). От 1995 година в Министерството на външните работи на Словакия работи по връзките с Европейския съюз и НАТО. През 1998 година става шеф на кабинета на министъра на външните работи, след това е назначен за дипломат в Тел Авив, Израел (1999).

Става непрекъснат представител на Словакия в Евросъюза през 2004 година На 1 октомври 2009 година заменя Ян Фигел (Комисия Барозо I) като еврокомисар (от Словакия) по образованието, образованието, културата и младежта. В Комисия Барозо II заема постовете заместник-председател на Европейска комисия и еврокомисар по междуинституционалните връзки и администрацията, както и краткотрайно еврокомисар по опазването на здравето и потребителската политика (2012). В комисията Юнкер е заместник-председател и комисар по енергийния съюз.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР