Зам.-председателят на БСП и заместник-председател по коалиционната политика Атанас Зафиров

...
Зам.-председателят на БСП и заместник-председател по коалиционната политика Атанас Зафиров
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, под каквато и да е форма

Зам.-председателят на Българска социалистическа партия и заместник-председател по съдружната политика Атанас Зафиров съобщи в предаването " Още от деня ", че е имало голям брой опити за операция на изборите.

По думите му е имало всеобщо пазаруване на гласове и напън върху хората да гласоподават по избран метод в Сливен.

" Изборите са такива каквито са. Народът даде своя глас и ние се съобразяваме с него. Не желая да звучи оправдателно, Българска социалистическа партия претърпя тежка загуба на изборите. Целите, които си бяхме сложили да бъдем първа политическа мощ, не се извършиха. Няма по какъв начин да бъдем удовлетворени от този резултат. Държа да кажа, че огромната политическа цел, която си бяхме сложили - отстраняването на ГЕРБ от властта, е на път да се сбъдне “ – съобщи Зафиров.

Той направи ангажимента, че тази цел са си били сложили и другите партии.

" Разчитам да изпълнят уговорките си, с който влязоха в тази акция. Патериците на ГЕРБ не съумяха да влязат в този парламент, тъй че напълно разумно е тази смяна да бъде изпълнена. Ние няма да поддържаме кабинет на ГЕРБ, било то експертен, политически или с присъединяване на ГЕРБ под каквато и да е форма “ съобщи изрично Зафиров.

Според него, на тези избори българските жители не са припознали Българска социалистическа партия като съществена опция на ГЕРБ.

" Въпреки нашите 4-годишни поредни дейности в тази тенденция, сякаш се получи по този начин, че Българска социалистическа партия свърши главната работа по разкритие на модела ГЕРБ, най-много в българския парламент, а други партии се възползваха от този отпаднал ГЕРБ “ – разяснява още Зафиров.

Зафиров съобщи, че в този момент не е време да се търси отговорност, време е да се търсят решения.

" Оставката на изпълнителното бюро е един честен акт, тъй като ние бяхме хората, които ръководихме акцията, напълно обикновено е да понесем такава отговорност. Нинова даде поръчка че поема отговорност, с този си акт желаеме да свалим този напън върху ръководителя на партията, който е безпочвен в огромната си част. Би било извънредно безогледно, в случай че обезглавим партията, хвърлим я в лидерска рецесия, тъкмо във времето и пред партията, и пред България стоят значими въпроси за решение “, безапелационен беше зам.-председателят на ГЕРБ.

Според него това е най-правилният ход.

" Има време за всичко, ще обсъдим нашето показване и всеки ще носи своя дял от отговорността. Партията е на кръстопът. Единението на партията е доста значим детайл от бъдещата ни тактика “, съобщи още един път Атанас Зафиров.

Според него, в самата партия няма изключително напрежение.

" Именно невъзможността ние в Българска социалистическа партия да разбираем промяната, която беше извършена вътре в партията, беше показана неправилно на българското общество. Именно тази промяна в партията не остана добре разбрана от българското общество и то ни наказа, това е наша неточност и ние я отчитаме “, счита Зафиров.

На въпрос дали не отиде рейтингът на президента при Слави Трифонов, Зафиров разяснява:

" Сигурно част от тази харизма на президента се преля в останалите партии, само че аз не мисля, че Българска социалистическа партия има проблеми с президента, над 99% от нашите членове харесват президента Радев. Партията беше мобилизирана за продобиване на парламентарните избори “.

Вариантите за вероятно коалиране той разяснява по този начин:

" Аз също ще бъда сдържан в отговора, тъй като тези диалози предстоят и имам вяра, че тези диалози ще доведат до това, с което започнахме, всички партии на смяната работят, с цел да сменим модела ГЕРБ “.

Зафиров съобщи, че Българска социалистическа партия не затваря вратата към всички партии, разнообразни от ГЕРБ.

" Готови сме за диалози за недопускане на опцията ГЕРБ да сформира кабинет или в случай че се наложи нови предварителни избори. Ако допуснем този парламент да не проработи, не приемайки най-спешните законови промени, отидем на последващи предварителни избори с това законодателство и с този кабинет в оставка, не виждам какъв по-различен резултат да чакаме от тези избори. Тези патерици на ГЕРБ, които не съумяха да влязат, другия път ще влязат и след половин година ще осъмнем с кабинет Борисов 4 “ безапелационен бе Атанас Зафиров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР