Зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков и бивш директор на РИОСВ

...
Зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков и бивш директор на РИОСВ
Коментари Харесай

Красимир Живков участвал в престъпна група за вноса на боклук

Зам.-министърът на Министерство на околната среда и водите Красимир Живков и някогашен шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Плевен са разследвани за присъединяване в проведена незаконна група. Това съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Милева заяви, че през днешния ден са извършени претърсвания и изземвания в над 40 обекта на територията на цялата страна – София, Правец, Плевен, Пловдив, Монтана, Смолян, села от община Кюстендил и други В дейностите участваха прокурори и следователи от спецпрокуратурата. Събрани са голям брой писмени доказателства, от които се открива, че зам.- министърът е съдействал за издаване на известия за импорт на боклуци, главно от Италия.

„ Той косвено е оказвал напън върху чиновници на дирекции за координиране на известия на избрани сдружения, макар че те не отговаряли на избраните условия. Служителите, които отказвали да спомагат, били освобождавани или принуждавани да изоставен министерството “, изясни прокурор Милева.

Освен това Красимир Живков е отказвал и издаването на известия, с което е принуждавал производители да предават рискови боклуци на избрани и следени от него сдружения, които имат позволение за следваща преправка в страната. От тази скица се е възползвало и комерсиално сдружение, което има рециклираща фабрика в Монтана за преправка на батерии.

До този миг за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи са арестувани 6 лица, измежду които е и заместник-министър на екологията. Наблюдаващите прокурори следва да дефинират на кого и какви обвинявания да издигнат, както и какви ограничения за неотклонение да бъдат наложени на обвинените.

По-рано през днешния ден заместник-министър Красимир Живков беше доведен под ескорт в постройката на бул. „ Мария Луиза ”. Още от сутринта проверяващи организират акцията в Ботевград, влязоха и във вилата му в Правец, с цел да търсят документи, свързани с разрешителните за импорт на боклуци.

Специализирана акция се организира и в офиси, и жилище, свързани с предприемачите Пламен и Атанас Бобокови в Русе. Жандармерия влезе в постройката на „ Приста ойл “ на улица “Борисова “, откъдето са конфискувани компютри и документи. Присъствие на жандармерия имаше и пред запечатана къща на улица „ Хан Аспарух “, благосъстоятелност на предприемача Пламен Бобоков.

БГНЕС напомня, че в средата на януари 2020 година Красимир Живков беше един от разпитваните в Специализираната прокуратурата по отношение на водната рецесия в Перник. Той беше посочен от юристите на някогашния екоминистър Нено Димов като индивидът, чийто сектор във ведомството са били язовирите. Димов е единственият обвинен за водната рецесия в Перник, който дълго време беше в ареста, само че в края на април пуснат по домакински арест.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР