Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов връчи най- високото

...
Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов връчи най- високото
Коментари Харесай

Петър Лесов беше удостоен с Венец на победителя“

Зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов връчи най- високото държавно отличие в региона на спорта " Венец на спечелилия " на Петър Лесов. Повод за награждаването е 60-годишнината на олимпийския първенец по бокс от Москва " 80. И до през днешния ден той е най- младият българин, печелил олимпийска купа.

При триумфа си в съветската столица Лесов е на 19 години и 326 дни. През своята спортна кариера Петър Лесов печели и две европейски трофеи в кат. до 51 кг. (Тампере " 81 и Варна " 83). Като треньор на националния ни тим той извежда Детелин Далаклиев до шампионското отличие на Световното състезание през 2009 година

По време на награждаването, което се състоя в родния град на Петър Лесов - Раковски, зам.-министър Стоян Андонов изчете приветствен адрес от министър Красен Кралев.
 Снимка 495811
Източник:

" Вие сте потвърден гений и образец за безспорен експерт в областта на спорта. Изключителните Ви достижения като играч и треньор по бокс донесоха доста мотиви за горделивост на българската спортна общност. Вашето име остава в историята на българския спорт. Олимпийската Ви купа от Игрите в Москва през 1980 година, която печелите едвам на 19-годишна възраст, и двата златни медала от европейски шампионати са доказателство за отдадеността и любовта Ви към бокса, които могат да служат за ентусиазъм и образец на младите български спортисти. Желая Ви здраве, персонално благополучие и още доста мотиви за наслада и горделивост с триумфите на българските спортисти ", се споделя в поздравлението от министъра на младежта и спорта.

Петър Лесов изрече своята признателност към министър Кралев за достойнството и уважението да получи високото държавно отличие " Венец на спечелилия ".

На пл. " Европа " в Раковски беше открита триметрова скулптура на Лесов, дело на скулптора Живко Желев. На събитието участваха още президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, олимпийските първенци Георги Костадинов и Асен Златев, бронзовата медалистка от Игрите в Рио де Жанейро Елица Янкова, международните първенци Детелни Далаклиев и Станимира Петрова и европейският отличник Димитър Щилянов.

Домакин на събитието беше кметът на града Павел Гуджеров. По мотив годишнината на Петър Лесов беше квалифициран и къс филм за популярната му кариера.
 Петър Лесов: Кобрата да внимава, мен американка ме заплаши със съд, тъй като я гледах
Лесов: Кобрата да внимава, мен американка ме заплаши със съд, тъй като я гледах

" Има доста дами които се възползват от сходни обстановки "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР