Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

...
Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев
Коментари Харесай

От септември малки и средни фирми ще получат по 50 хил. лв. за листване на борсата

Зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и зам. изпълнителният шеф на ИАНМСП Александър Минев дадоха фиктивен старт на ваучерната скица

© БФБ Още по тематиката
Малките и междинните предприятия ще получат 13.7 млн. лева във ваучери

Две трети от средствата са за IT услуги, останалите дотации са за издаване на скъпи бумаги
27 дек 2017
Кандидатстването за ваучерите за листване на борсата стартира през ноември

Целта е да се подтикват дребните и междинните компании, като им се покриват разноски за 50 хиляди лева по процедурата
18 окт 2017 Малките и междинните предприятия ще могат да получат по 50 хиляди лева безплатно, с цел да излязат на борсата. Средствата ще се дават под формата на ваучери, с които ще се покриват таксите и разноските на капиталовите медиатори по листването. Финансирането се обезпечава по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", а процедурата се управлява от Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП). Подаването на самите документи се чака да стартира през септември.

Б юджет

Целта на процедурата е да се обезпечи достъп на дребни и междинни предприятия до финансиране от финансовите пазари и да се подкрепи развиването им посредством привличане на спомагателни частни вложения. Общият бюджет е 3.9 млн. лева, като процедурата ще стартира с 1.7 млн. лева " Имаме подготвеност незабавно да създадем и втората вълна, в случай че първата е сполучлива ", сподели зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев при представянето на плана " Ваучерна скица за даване на услуги за издаване на скъпи бумаги на дребни и междинни предприятия ". " От през днешния ден на уеб страницата на организацията е оповестена подробна информация, с цел да могат фирмите да се срещнат с нея, а от септември стартира и физическото подаване на плановете ", добави той.

Процедура

Предприятията ще аплайват за финансиране по електронен път, като ще могат да изберат да работят с всеки от лицензираните капиталови медиатори в листата на Комисията за финансов контрол. В период от 10 дни ИАНМСП би трябвало да направи оценка на заявките. Одобрените претенденти ще получат ваучери на правилото " първи по ред, първи по право ", макар че процедурата ще остане отворена 24 месеца.

Със средствата ще се покриват всички разноски, направени за листването на компанията на българската или задгранична борса като такси, консултантски услуги, правене на проспект и така нататък Срокът, в който би трябвало да завърши процедурата, е 9 месеца. Осребряването на ваучера обаче ще става единствено при сполучлива емисия, което значи, че предприятията ще би трябвало да наберат минимум 500 хиляди лева капитал. След привършване на процедурата капиталовият медиатор се регистрира пред организацията и показва искане за заплащане, като инспекцията на документите ще се прави за 5 дни. По думите на Манолев процедурата е извънредно съкратена, тъй че средствата да доближават до предприятията по допустимо най-лесния метод.

К андидати

За финансиране могат да аплайват всички компании, които дават отговор на критериите за малко и приблизително дружество и работят в някоя от сферите, избрани в Националната тактика за поощряване на дребни и междинни предприятия. Сред тях са високотехнологични и приблизително високотехнологични промишлени производства (химични артикули, медикаменти, компютърна техника и електроника, електрически уреди, машини и съоръжение, транспортни средства), интензивни на познание услуги (издателска активност, произвеждане на телевизионни и радио излъчвания, звукозапис, далекосъобщения, осведомителни технологии, научноизследователска и развойна дейност) и нискотехнологични и приблизително нискотехнологични промишлени производства (храни, питиета, текстил и облекло, кожи, дървен материал, хартия, печатна активност, нефтопродукти, каучук, метали и железни произведения, мебели, ремонт).

Умножаване на средствата

Очаква се ваучери да получат минимум 30 предприятия. Срещу дотация от 50 хиляди лева всяко от тях ще набере 500 хиляди лева, което ще обезпечи над 15 млн. лева спомагателни вложения. " Използват се безплатни средства, които ще генерират минимум 10 пъти повече пари от финансовия пазар за развиване на бизнеса, само че съгласно мен мултипликаторът ще е 30 до 50 ", сподели депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е главният основател на концепцията. Според него първите нови компании ще се появят на финансовия пазар към края на тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР