Зам.-кметът по култура, образование и спорт на Столична община доц.

...
Зам.-кметът по култура, образование и спорт на Столична община доц.
Коментари Харесай

Фандъкова изненадващо освободи зам.-кмета Тодор Чобанов

Зам.-кметът по просвета, обучение и спорт на Столична община доцент доктор Тодор Чобанов е освободен от служба със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, оповестиха от " Московска " 33. До назначението на нов зам.-кмет, ръководството на направление “Култура, обучение, спорт и юношески действия ” краткотрайно ще бъде изпълнявано от зам.-кмета по обществени действия госпожа Албена Атанасова, се споделя още в известието. 

Непосредствено преди новината за освождаването на Чобанов стана ясно, че Столична община ненадейно стопира публичната поръчка на стойност 3,55 млн. лева за избор на компания, която да реставрира минералната баня " Овча купел ", заяви „ Дневник “. Офертите на претендентите трябваше да се отворят на 14 април, само че представителят на общината - зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, е подписал предния ден решение за отлагането на състезанието. В претекстовете се показва, че съгласно контракта за финансиране на плана за реорганизация по Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " парите са отпуснати единствено за строителните действия, само че не и за правенето на плана.

Зад неочаквания процес на процедурата може да стои изпратено месец по-рано отворено писмо от гражданското съдружие " Термално-Нормално " до кмета Йорданка Фандъкова, в което се показва, че реставрацията ще се извърши по план, който не е определен посредством конкурс и не е минал публично разискване. А от заданието на публичната поръчка излиза наяве, че който и да я завоюва, е бил длъжен да извърши готовия план на арх. Константин Пеев, началник на " Екса арт ". За това той е трябвало да получи от изпълнителя на ремонта 296 800 лв. без Данък добавена стойност.

Според арх. Надя Иванова от " Термално-Нормално " не инцидентно общината е заобиколила всички наложителни правила за избор на плана за реорганизация. " Първо трябваше да има поръчка за предпроектни изследвания. После да се изготви задание, в съгласие с Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) и по-късно да се разгласи нова социална поръчка за правене на абстрактен план. Всичко това е прескочено и проектантът е определен по техни критерии, на общинската " Софинвест ", без всички останали архитекти да имат опция да аплайват ", разяснява тя.  

Опасенията на арх. Иванова са, че като се отстрани конкуренцията, не е несъмнено дали този план е най-хубавото решение. " Арх. Пеев предлага интервенция в постройката с спомагателни асансьори и с обособяване на първите две равнища (на сградата) от останалите. Това е нарушение на достоверността й ", предизвестява тя.

От " Екса арт " обявиха, че арх. Пеев е в провинцията и не може да отговори на въпросите на " Дневник ", а дни по-късно телефонът му бе " отвън обсег ".

 , че са поискали достъп до идейния план за възобновяване на постройката по реда на Закона за достъп до социална информация, само че получило отвод. " Термално-нормално " се поинтересувало по какъв начин е определена компанията " Екса “, която е изработила този план, както и е поискало да получи контракта на общината с нея.  А също и да види заданието за планиране и самият абстрактен план. Гражданската организация се е поинтересувала и от истинския план, който е върнат от НИНКН, със мнение, че не е съгласуван с историческата стойност на постройката, както и че режимът на запазване на културното завещание не позволява промени във функционалността на обекта. Тогава зам. кметът Тодор Чобанов дава отговор на " Термално-нормално ", че сред общинското сдружение " Софияплан " и " Екса " няма подписан контракт за изработването на абстрактен план и че желаната информация не може да бъде дадена заради " небитие ". Отговорът на Чобанов бе чудноват, като се има поради, че в книжата на оповестената социална поръчка е прибавен абстрактен план - част " Архитектура " и част " Технология ", направени точно от " Екса ", под които написа, че възложител е " Софияинвест ".

Както " Сега " неведнъж писа, реставрацията на банята в " Овча купел " би трябвало да стане посредством плана „ Изграждане и развиване на център за върхови достижения „ Наследство БГ “, за който са планувани пари по стратегия „ Наука и обучение за образован напредък ".  Преди към 3 година ръководителят на " Наследство БГ " и някогашен ректор на СУ " Климент Охридски " проф. Иван Илчев заяви, че организацията е утвърдена за финансиране в размер на 29.8 млн. лева, с които в банята в " Овча купел ", в някогашния ресторант " Яйцето " в Ректората и в още една постройка на СУ ще бъде основан Център за проучване на лечебните свойства на минералните води.

Срещу желанията за създаване на теоретичен център в " Горна баня " се оповестиха публични сдружения и жители, които от години приканват баните в София да се възвръщат за главното си предопределение. В отговор от Столична община обявиха, че редом с Центъра за проучване на лечебните свойства на водата в " Горна баня " ще бъде построен и СПА център.

" Всичко е подредено по този начин, че да се усвоят парите по Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ". В нея има процедура " Изграждане и развиване на центрове за върхови достижения ". Така обаче ще се стигне до ситуацията хората да нямат достъп до минералната вода идващите 15 години и тази постройка ще стане един полуцентър, който има право на до 20% приходи от комерсиална активност. Реално стотина души ще вървят на ден там, с цел да се правят опити с минерална вода с тях ", предвижда арх. Иванова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР