Залозите за SpaceX на Elon Musk никога не са били

...
Залозите за SpaceX на Elon Musk никога не са били
Коментари Харесай

Завръщане в Космоса

Залозите за SpaceX на Elon Musk в никакъв случай не са били толкоз високи. В 23.33 ч. през днешния ден българско време компанията ще се опита да рестартира пилотираните галактически полети на Съединени американски щати като изпрати двама астронавти на НАСА към Международната галактическа станция в задача, наречена Demo-2.

Това ще е първото извеждане в историята на хора в земната орбита от частна компания, написа CNN Business.

Събитието е историческо, защото НАСА и почитателите на космоса чакат от близо десетилетие подновяването на американските пилотирани галактически полети.

Защо това е значимо?

Съединените щати не са изстрелвали астронавти в космоса след приключването на програмата за галактически совалки през 2011 година Оттогава астронавтите на НАСА трябваше да пътуват до Русия и да се прикачват към галактическия транспортен съд „ Союз “ в страната. Това им струваше по 86 милиона $ за всеки сполучливо изхвърчал астронавт.
Космическата организация в Щатите реши да не основава своя лична совалка. Вместо това, тя разпореди на частния бранш да създаде галактически транспортен съд, кадърен безвредно да транспортира астронавти до и от Международната галактическа станция - спорно решение, като се има поради, че НАСА в никакъв случай до момента не е възлагала разработка на галактически транспортен съд за транспорт на хора на външни реализатори. Идеята им беше, че комерсиалните компании могат да понижат разноските и да подтикват нововъведенията, като по този метод НАСА ще разполага и с повече време и запаси, с цел да се концентрира върху проучването си в дълбините на Слънчевата система.

Кога и къде е излитането?

Очаква се галактическият транспортен съд на НАСА и SpaceX да потегли в 16:33 локално (23:33 българско) време от галактическия център Кенеди във Флорида. Ако неприятното време попречи на полета, той ще бъде пренасочен за 30 или 31 май.

Ракетата ще излети от „ Pad 39A “, исторически обект, който е бил насочна точка на голям брой задачи, в това число първото кацане на Луната през 1969 година.

SpaceX и НАСА ще провеждат взаимно предаване онлайн по време на политане и ще поддържат това покритие, до момента в който Crew Dragon не „ дебаркира “ на галактическата станция към 19 часа след старта.

Безопасна ли е такава задача по време на пандемия?

Според НАСА, да. Астронавтите са в строга карантина дружно и се вземат спомагателни защитни ограничения, с цел да се резервира всичко чисто.

Персоналът, който работи по задачата от Земята, ще работи на две смени в разнообразни стаи, с цел да могат да бъдат почиствани, до момента в който не са на работа.

Само няколко десетки публицисти ще могат да участват на старта, а галактическият център на Кенеди няма да приема фенове.

Кой лети в космоса?

Двама ветерани астронавти: Робърт Бенкен на 49 години и Дъглас Хърли, на 53 години. Те работят за НАСА, само че са работили в тясно съдействие и със SpaceX и са били подготвени да летят с капсулата Crew Dragon.

И двамата стартират кариерата си като военни водачи за тествания и са записали стотици часове, в пилотиране на самолети, които се движат със свръхзвукова скорост. Двамата също са летяли в предходни задачи към космоса. 

Астронавтите споделиха предходната седмица, че чакат да прекарат един до три месеца в космоса. Максималната дълготрайност е 110 дни, съгласно НАСА.

Какво е Crew Dragon?

Това е капсула с диаметър към 4 метра и е оборудвана със седем седалки и сензорни екрани.

Crew Dragon и астронавтите ще се качат на върха на ракетата Falcon 9 на SpaceX, който ще ги изстреля към горната част на атмосфера. След това Falcon 9 ще се отдели и ще задейства своите лични тласкачи, с цел да стартира маневриране към галактическата станция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР