Залозите на изборите в Турция по-късно този месец едва ли

...
Залозите на изборите в Турция по-късно този месец едва ли
Коментари Харесай

Трусовете при лирата все повече увеличават турските спестявания в долари

Залозите на изборите в Турция по-късно този месец надали могат да са по-високи, в случай че държанието на локалните вложители е задоволително показателно за това, написа Investor.bg.

``
реклама

Домакинствата и бизнесът са изкупили още 4 милиарда $ твърда валута предходната седмица – най-голямата сума от 2012 година, с което притежанията им стигнаха нов връх. Двигател на устрема към непозната валута е инфлацията, която изяжда спестяванията в лири, както и опасенията, че държавното управление ще свие двойно политиките си, целящи генериране на растежа, вместо да ограничи растежа на цените след локалните избори на 31 март, разяснява Bloomberg.

Предвид стопанската система, която се намира в най-дълбоката си криза от световната финансова рецесия насам, има риск управляващите още веднъж да се извърнат към метода вид „ напредък непременно “, който подхрани обезценяването на лирата предходната година. Валутата към този момент поевтинява по отношение на $, а цената ѝ се намалява съвсем всеки ден този месец, с което загубите ѝ за март надвишават 2%.

„ Ако други ограничения в поддръжка растежа на кредитирането се провалят, в последна сметка съмнението е, че централната банка ще бъде принудена да облекчи политиката си, съвсем без да има значение инфлацията “, разяснява Хенрик Гулберг, пълководец в Nomura International в Лондон. „ Може би няма потребност да го споделяме, само че геополитическата неустановеност значи, че паричната политика би трябвало да свръхкомпенсира “.

Засега централната банка не е показала, че ще се отдалечи от по-твърдата си политика, сигнализирайки, че няма да понижи лихвените проценти по-рано от гарантирането. Макар че икономистите чака лихвите да бъдат понижени с 450 базисни пункта до края на годината, доста трейдъри считат, че централната банка ще се въздържи от сходна стъпка до юни.

Въпреки това спомените за валутния срив от предходната година към момента са пресни и препречват пътя за всеобща смяна в спестявания в лири. Погромът, породен от дипломатическия раздор със Съединени американски щати през август, който бе и най-лошият откогато лирата при плаващ валутен курс през 2001 година, се усложни от нежеланието да се усилят разноските за заеми. Седмици по-късно централната банка увеличи лихвените проценти с 625 базисни пункта.

За усиленото търсене на долари от турците способстват и сигналите, че държавното управление се опира на кредиторите, с цел да се подтиква растеж на кредитирането. Така лихвите по депозитите стигнаха равнище, което едвам могат да компенсират спестителите за потребителските цени, които са се нараснали четири пъти над формалната цел.

В опит да смекчи удара на инфлацията върху по-бедните региони в страната с 82 млн. души население, които образуват и по-голямата част от електората на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), държавното управление в този момент се обърна към по-малко ортодоксални ограничения, с цел да се оправи с ценовите растежи.

Общините в най-големите градове в Турция продават плодове и зеленчуци с отстъпки, дейно предизвиквайки ценова война с локалните търговци на дребно и едро. Властите прибегнаха до закани и санкции на магазините, за които считат, че се възползват непочтено от надуването на цените.

За локалните вложители да трансформират позицията си и да смекчат търсенето си на непозната валута, те „ би трябвало да видят по-дълъг интервал на постоянна до по-силна лира “, сподели Хулбърг. „ За да се случи това, инфлацията би трябвало да се забави надеждно и стабилно, а не посредством принуждаване на търговците на дребно да понижат цените “.

Макар че промъкващата се доларизация на стопанската система тегне над страната от десетилетия, депозитите в $ в този момент образуват съвсем 50% от всички в Турция, което е най-високото им равнище от най-малко 2006 година

„ Освен в случай че централната банка не скъса с предишното и не смъкна инфлацията стабилно доларизацията на депозитите евентуално ще се популяризира още повече, а рисковете в локалните банки ще се засилят “, споделя Джейсън Туви, старши икономист за разрастващите се пазари в Capital Economics в Лондон.

Турските жители са увеличавали спестяванията си в непозната валута през 10 седмици до 15 март, сочат последните данни на централната банка. Сега те са стойност от към 176 милиарда $ и буферът може да помогне да се отбрани корпоративния бранш, който е заседнал в купчина задължения в задгранична валута, равняваща се на четвърт от брутния вътрешен артикул.

И въпреки всичко сривът от предходната година „ съществено подкопа доверието “ в лирата, споделя Пьотр Матис, пълководец в Rabobank. “Веднъж изгуби ли се доверието, нужно е доста време то да се възвърне “.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР