Закупуването на най-големия вносител на газ в Германия - Uniper

...
Закупуването на най-големия вносител на газ в Германия - Uniper
Коментари Харесай

Финландският министър на финансите: Закупуването на Uniper беше грешка

Закупуването на най-големия вносител на газ в Германия - Uniper беше неточност. Това съобщи финансовият министър на Финландия Аника Саарико пред Ройтерс, откакто национализацията на компанията от Берлин остави и двете страни с големи загуби.

Германия се съгласи да да национализира Uniper, най-големият си вносител на съветски газ, на фона на задълбочаваща се енергийна рецесия, която сложи компанията на колене. Част от тази договорка включваше изкупуването на каузи на финландската компания Fortum, чийто мажоритарен притежател е финландската страна.

Fortum влага към 7 милиарда евро в немската компания и съобщи, че е записала загуба от близо 6 милиарда евро от излизането от немската компания - един от най-големите бизнес провали в историята на Финландия.

„ Бизнесът на Uniper и силата от изкопаеми горива… не беше добра концепция за Fortum да купи този бизнес преди няколко години “, сподели Саарико в изявление за Ройтерс преди фокусираната върху климата конференцията Reuters IMPACT, която ще се организира в Лондон на 3 и 4 октомври.

„ Разбира се, в този момент можем да кажем, че е било неточност “, добави тя.

Между 2013 година и 2015 година Fortum завоюва към 9 милиарда евро от продажбата на своя бизнес за транспорт на сила в Северни страни и през 2017 година След това, в контраст на предходната си тактика за вложение в скандинавска сила без излъчвания, компанията реши да влага парите в Uniper, като първо закупи 47 % дял от немската E.ON. Впоследствие Fortum усили каузи си до към 80% от немската компания.

„ Мъдро ли е в този момент да гледаме обратно и да търсим отговорните? “, сподели Саарико, добавяйки, че „ в този момент би трябвало да гледаме напред “.

За да позволи енергийната рецесия, Европейският съюз би трябвало да промени структурата на ценообразуването на енергийните пазари, счита Саарико.

„ За мен е ясно, че би трябвало да разделим цената на природния газ и другите енергийни цени, тъй че цената на газа да не движи цените на електрическата енергия. Това е главният проблем, който би трябвало да се реши “, сподели тя.

Европейската комисия предложи незабавни енергийни ограничения, в това число налози върху свърхпечалбите на някои от енергийните компании. Държавите от Европейски Съюз би трябвало да вземат решение за тези ограничения на среща на министрите на 30 септември.

Финландия е отворена за предложенията на Комисията, само че би трябвало да чуе повече за тях, сподели Саарико.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР