Закриват Центъра за специална образователна подкрепа „Свети Архангел Михаил“ в

...
Закриват Центъра за специална образователна подкрепа „Свети Архангел Михаил“ в
Коментари Харесай

Закриват Помощното училище в Асеновград

Закриват Центъра за специфична просветителна поддръжка „ Свети Архангел Михаил “ в Асеновград. Институцията е позната на асеновградчани, като Помощно учебно заведение. В него могат да се образоват деца със специфични просветителни потребности. Предоставя педагогическа и психическа поддръжка. Извършва се диагностична, рехабилитационна, корекционна и лечебна работа с деца и възпитаници, съгласно потребностите им. Независимо, че подрастващите са записани в съответно учебно заведение или Професионална гимназия, през цялата образователна година те посещават и се образоват по самостоятелен образователен проект в Центъра за специфична просветителна поддръжка в Асеновград. На учениците, посещаващи институцията, са обезпечени утринна закуска и обяд.
Безплатни са учебниците и образователните пособия, както и превозът с учебен рейс - от у дома до Центъра и назад. В учебното заведение действа компютърна зала с достъп до интернет. Институцията е държавна просветителна конструкция и ще бъде закрита със Заповед на министъра на образованието и науката, издадена на 22.01.18 година Затварянето се реализира по стимулирано предложение от началника на Регионално ръководство на образованието-Пловдив и мнение на експертна комисия. В министерската Заповед е посочено, че повода за закриване на Центъра за профилирана просветителна поддръжка в Асеновград е „ понижаване броят на учениците под нормативно избрания най-малко “.
Освен това, в докладна бележка, препоръчана през месец февруари към асеновградския Общински съвет, се посочя, че постройката не дава отговор на нужните архитектурни условия. А „ ремонт и превръщане е нецелесъобразно, поради несъответствуващата локализация и възраст на постройката, както и неналичието на канализация и опция за създаване на вътрешни санитарни възли, отговарящи на актуалните условия “. Към момента децата и младежите, които се образоват там, са общо девет. Една от задачите на Центъра е създаване на децата като пълноценни персони, с благоприятни условия за професионална реализация. Идеята е да бъде обезпечена среда, в която подрастващите да се усещат обичани, предпазени и сигурни. Оказва се поддръжка, както на тях, по този начин и на техните фамилии. Последствията, след закриване на Центъра, ще бъдат най-вече за подрастващите асеновградчани и техните родители. Децата ще продължат образованието си в нови за тях профилирани учебни заведения.
Вероятно, те ще бъдат пренасочени към други образователни заведения за възпитаници със специфични просветителни потребности на територията на региона. Т.е., ще се наложи децата да пътуват, с цел да бъдат подпомагани в образованието си. Вследствие на издадената Заповед, пораждат доста въпросителни, на които към момента няма отговор. На този стадий не излиза наяве дали за учениците още веднъж ще бъде обезпечен безвъзмездни храна и превоз до съответното учебно заведение? Дали ще продължат да се образоват по същата образователна стратегия, или ще се наложи да се включат към нова? Дали всички ще посещават едно и също учебно заведение, или ще се наложи да бъдат в обособени? И дали педагогическият личен състав и шефът също ще бъдат пренасочени към други институции, или ще бъдат освободени? Съгласно Закона за предучилищното и учебното обучение, след закриването, постройката следва да бъде преобразувана и надлежно – употребена за цели, свързани с образованието, опазването на здравето, обществените действия.
В случай, че за интервал от две години не е разпозната социална нужда от тъкмо такива услуги, парцелът може да се употребява и по други посоки. Засега не е ясно каква ще бъде ориста на тъкмо тази постройка. Според Заповедта на министъра, Центърът за профилирана просветителна поддръжка „ Свети Архангел Михаил “ в Асенoвград се закрива от 01.07.18 година, като предлагането бе признато от общинските съветници в града, по време на постоянната февруарска сесия на локалния парламент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР