Закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурите не противоречи на Конституцията. Това

...
Закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурите не противоречи на Конституцията. Това
Коментари Харесай

ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията

Закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурите не опонира на Конституцията . Това взеха решение на Пленума на Върховния административен съд (ВАС), осведомиха от съда.

Съдиите от Върховния административен съд се произнесоха по две конституционни каузи - № 7 от 2022 година и № 9 от 2022 година, на Конституционния съд на Република България . Едното е за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, а другото - за мандата на члeновете на Инспектората на Висшия правосъден съвет, осведомиха от Върховен административен съд.
 Гешев изиска да му обяснят какво се случва със СРС-та на спецсъда
Гешев изиска да му обяснят какво се случва със СРС-та на спецсъда

Не е ясно кой ще е съдът, към който следва да се изпратят документите за използването на СРС

Относно преназначаване на съдиите и прокурорите от закриваните профилирани наказателни съдилища и прокуратури Пленумът на Върховен административен съд приема с 44 гласа " за " и 37 " срещу ", че квотното преназначаване на магистрати и преместването на чиновници не е противоконституционно . Върховните съдии одобриха също, че няма несъгласие с главния закон по въпроса за привършване на досъдебните производства в други органи на правосъдната власт .
 В Конституционния съд ще гледат настояването на Гешев против закриване на спецсъда
В Конституционния съд ще гледат настояването на Гешев против закриване на спецсъда

Главният прокурор упорства измененията в Закон за съдебната власт да се разгласят за противоконституционни

Върховните съдии одобриха и мнение по Конституционно дело № 7 от 2022 година То е по два въпроса: " Прекратяват ли се с приключване на мандата им пълномощията на основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висшия правосъден съвет или същите не престават да извършват своите функционалности до избирането от Народното събрание на нов основен контрольор, надлежно инспектори? ". Вторият въпрос е дефиниран по този начин: " Конституционно възможно ли е прекратяване за неопределен срок на активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет заради приключване на мандата на основния контрольор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание? ".

Според болшинството на съдиите от Върховен административен съд пълномощията на основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет не се приключват с приключването на мандата им. Те не престават да извършват функционалностите си до избирането на нови инспектори от Народното събрание. Съдиите от Върховен административен съд одобряват също, че не е конституционно възможно да се прекрати работата им за неопределен срок .

Припомняме, на 14 април 2022 година след 10 ч. спор депутатите от 47-ото национално заседание. То стана със 122 гласа " за ", 75 " срещу " и без въздържали се. Преди това на членовете на Висш съдебен съвет, както и на основния контрольор и инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет. След това основният прокурор Иван Гешев.

Първият проект за закриване на профилираното правораздаване още през юли месец 2021 година 36-то Народно заседание не довърши процедурата до дъно на гласоподаване, поради бързото си разформироване за предварителни избори.

Самият профилиран углавен съд с болшинство на ГЕРБ, като още тогава депутатите от Българска социалистическа партия се оповестиха срещу. Десет години по-късно персонално един от основателите му някогашният функционер от ГЕРБ и дясна ръка на Борисов дълги години му. Знаково това стана обаче едвам след излизането на Цветанов от партията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР