Закриването на работещи въглищни централи в България ще остави без

...
Закриването на работещи въглищни централи в България ще остави без
Коментари Харесай

Инж. Димитров: Затваряне на работещи предприятия по време на криза означава енергийна катастрофа

" Закриването на работещи въглищни централи в България ще остави без работа хиляди заети в бранша. Съгласно поетите задължения, страната ни би трябвало да ограничи количеството излъчвания на въглероден диоксид с 40%. Въпреки изказванията, че няма да се стигне до затваряне на предприятия, такова фрапантно понижаване за толкоз къс период, би било невероятно по различен метод ". Това разяснява инж. Александър Димитров, шеф на " Топлофикация - Велико Търново ".

Експертът изрече безпокойство, че след затварянето на въглищните централи ще се пристъпи и към очистване на газовите, каквато е и Топлофикация - Велико Търново.

Инж. Александър Димитров акцентира, че топлофикацията в остарялата столица създава електрическа и топлинна сила от природен газ, те също купуват въглеродни излъчвания. Той акцентира, че в случай че България продължава да няма ясна визия за развиването на бранш " Енергетика ", до няколко години браншът ще бъде напълно погубен и ще наложи да се купува електрическа енергия от други страни на доста по-висока цена.

Изпълнителният шеф на " Топлофикация - Велико Търново " беше безапелационен, че затваряне на работещи предприятия, изключително по време на икономическа и енергийна рецесия, значи злополука за България и обществен гърмеж за въглищните райони. Той изрази вяра, че разсъдъкът ще надделее, тъй като обстановката в енергетиката е извънредно тежка.

 

Според инж. Димитров би трябвало да се водят открити диалози за бъдещето на енергетиката, вместо да се подхващат дейности " на мрачно " без публично разискване и без да се чуе мнението и визията на сектора.

Той съобщи, че във всяка една централа се влагат милиони, с цел да дава отговор на високите европейски и български екологични стандарти на работа. Конкретно в " Топлофикация - Велико Търново ", инж. Александър Димитров уточни, че от началото на годината се занимават с планиране на нова високоефективна когенерация. Инвестицията се остойностява на няколко милиона лв..

 

" С реализирането на плана ще се способства за възстановяване на въздействието върху околната среда ", безапелационен беше инж. Димитров. Директорът подсети, че през последните няколко отоплителни сезонa са почнали да употребяват и биомаса при производството на сила за възстановяване на екологията.

" Въпреки икономическата и енергийна рецесия, които имат директно отражение върху активността ни, вършим всичко допустимо да приключим до край всички планове ", акцентира инж. Димитров. Той съобщи, че средствата, вложени в зелена сила, постоянно имат възвращаемост както за предприятието, по този начин и за подкрепяне на по-добрия живот във Велико Търново. Директорът на сдружението разяснява, че бизнесът има потребност от успокоение и предвидимост. " Всяко едно преждевременно решение се отразява първо върху бранша и по-късно върху крайния консуматор. Надявам се държавното управление да стартира да работи за развиването на страната, първо в името на националния интерес. България би трябвало да резервира енергийната си сигурност и самостоятелност ", съобщи инж. Димитров.

По думите на инж. Александър Димитров енергетиката е главен съставен елемент от енергийната и национална сигурност и за нея би трябвало да бъде построена тактика, в която да има краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения. Директорът на " Топлофикация Велико Търново " съобщи, че модернизацията и енергийната промяна на всички предприятия би трябвало да продължи и разновидността за тяхното закриване е недопустим за огромна част от българското общество. Според него животът на централите може да бъде продължен с вложения в зелени технологии и екологични горива.

Инж. Димитров изясни, че точно въглищните централи обезпечават 46% от нужната електрическа сила на страната, а през зимата този % доближава 60.

 

" Всяко едно газово или въглищно сдружение спомага за гарантиране на стабилността на енергийната система на България. Предприятията са гръбнакът на енергетиката и поръчител за опазване на стабилността и независимостта на бранша ни ", акцентира инж. Димитров.

Изпълнителният шеф на " Топлофикация - Велико Търново " беше безапелационен, че в случай че не се предоговорят поетите задължения и се закриват работещи предприятия, ни чака още по-тежка рецесия.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР