Законопроекти в защита на медицинските специалисти ще внесе омбудсманът Мая

...
Законопроекти в защита на медицинските специалисти ще внесе омбудсманът Мая
Коментари Харесай

Мая Манолова внася в Народното събрание законопроекти в защита на медицинските специалисти

Законопроекти в отбрана на медицинските експерти ще внесе омбудсманът Мая Манолова идната седмица в Народното събрание.

Те ще са за всяко едно от съсловията в здравния бранш като концепцията е монополът на една организация да бъде разчупен и по-адекватно да се пазят ползите на работещите в системата. Това разгласи в Кърджали самата Манолова, която взе участие в митинга на здравните експерти от цялата област за почтено възнаграждение на труда им и по-добри условия на труд.

Пред десетките протестиращи, събрали се в центъра на Кърджали, пред паметника на Васил Левски, омбудсманът изрази желанието си да нападна в Конституционния съд и в този момент настоящия Закон за съсловните организации в бранш опазване на здравето, който обвързва упражняването на специалността със наложително участие в организацията. Тук има нарушени доста конституционни разпореждания, безапелационна бе Мая Манолова.

От митинга в Кърджали тя сигнализира, че на доста места в България се вършат опити от здравни мениджъри да бъдат „ натискани и да бъде мачкан техния митинг ”. Като образец тя уточни градовете Стара Загора, София, Враца, Казанлък, където шефове на лечебни заведения и локалната власт се опитвали да мачкат хората, за това, че извършват конституционното си право да стачкуват.-->

„ Вместо министър Ананиев да изпраща намерено писмо до омбудсмана, в което да упреква мен и медицинските сестри за хаоса, би трябвало първо да си отговори на въпроса кой основава хаоса. Естествено, че е този който ръководи системата, в тази ситуация неговото име е министър Ананиев ”, разяснява Манолова. 

Тя сподели, че ще поддържа до дъно митингите на здравните експерти, до момента в който техните обективни претенции бъдат изпълнени. „ Това не са претенции единствено за пари, а са претенции за всеки един от нас като жители, като пациенти. Това са претенции за смяна на здравната система ”, разяснява омбудсманът.

По думите й, в здравната система царува безпорядък, в който изтичат парите, а доказателство за това е, че обещаните пари за здравните експерти по този начин и не стигнаха до тях. „ От 1 юни всички медицински експерти трябваше да получават най-малко 950 лв., което не е реалност на никое място в България ”, сподели Манолова.

Според нея, е налице цялостен отвод да се вършат промени в опазването на здравето.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР