Законопроектът за създаването на автомобилна камара раздели транспортния бранш. Това

...
Законопроектът за създаването на автомобилна камара раздели транспортния бранш. Това
Коментари Харесай

Законопроектът за създаването на автомобилна камара раздели транспортния бранш


Законопроектът за основаването на автомобилна камара раздели транспортния отрасъл. Това стана ясно по време на днешното съвещание на транспортната комисия в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Председателят на браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза Магдалена Милтенова настоя неотложно да се отдръпна предлагането на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов, с цел да не се стига до митинги.

„ Ние нямаме потребност от нови закони, ние имаме закони, които би трябвало да се съблюдават. Имаме потребност да се дефинират националната представителност на сдруженията в този отрасъл, да се каже кое съдружие ще е национално представително. Задължителното присъединяване в тази камара нарушава правилата на доброволното сдружаване и правилата на конституцията, които са жестоко погазени в този законопроект “, съобщи Милтенова.

Тя предсказа, че доста от превозвачите ще се откажат да членуват в тази камара, тъй като ще бъдат принудени да заплащат непостижим членски импорт. Милтенова се разгласи и против текст, който разрешава на камарата да дава мнение на кого да бъде издаван лиценз и на кого не, което освен че няма да реши проблемите в сектора, а ще ги задълбочи и ще даде причина за корупция. Според нея различен стеснителен факт в законопроекта е написаната опция, транспортният министър да упълномощи ръководителя на камарата да издава и лишава лицензи на превозвачите.

Мадлен Кавръкова от Съюза на интернационалните превозвачи опроверга думите на Магдалена Милтенова и съобщи, че има конституционно тълкувание, което споделя, че този законопроект не нарушава нито един нормативен акт от националното ни законодателство, нито на правото на Европейски Съюз.

„ Опасенията, че този проектозакон цели да отбрани корпоративни ползи са несъстоятелни, тъй като на учредителното заседание ще участват безусловно всички превозвачи, които взимат в свои ръце отговорността за това по какъв начин ще се развива техният бизнес. Аз разбирам, че има компании, които не желаят да поемат отговорност за личния си бизнес “, разяснява Кавръкова.

Директорът индустриални политики в асоциацията на индустриалния капитал в България акцентира Теодор Дечев, че единствено 3 национално представителни работодателски организации са срещу, а една е за.

„ Точно преди 10 години безусловно същият театър, със същите участници беше разигран във връзка със основаването на строителната камара. И вместо да създадем указател на строителната специалност, уредихме строителната камара “, съобщи Дечев.

Той се разгласи срещу основаването на такава камара и я дефинира като изцяло ненужна.

Пътническите превозвачи невиждат своята представителност в такава организация, съобщи някогашният народен представител от ГЕРБ и зам.-председателят на комитета по пътнически превоз в КРИБ Ивайло Константинов съобщи, че пътническия отрасъл не е бил издирван за мнение когато е бил изготвян законопроектът.

„ Сега научих от господин Христов, че КРИБ работи по тематиката от две години. Нито един път не съм взел участие в рамката по писането на този законопроект или даже разискването на едно изречение то него. Нещо повече – разполагам със смс от господин Домусчиев от неделя вечер, в който написа, че е добре, че му споделям и, че ще ревизира какво се случва. Той ме помоли да кажа каква е позицията ни по текстовете и с какво мнение да излезе работодателската организация “, разкри Константинов.

Той съобщи, че недоумява, за какво всичко се е случило без знанието на Кирил Домусчиев и по какъв начин и по кое време този директорски съвет е заседавал без да търси мнението на пътническия транспорт.

Според изпълнителния шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев едно такова обединяване ще реши проблемите в сектора.

„ Ние като съюз постоянно сме стояли зад основаването на камара, в която целият транспортен бизнес да бъде вътре в нея и сме на мнение, че няма различен, с изключение на бизнеса, който да отбрани себе си. Всичко е на прекомерно ранен стадий, само че виждате, че има сътрудници, които водени от корпоративни ползи желаят сектора да е разграничен “, съобщи пред БГНЕС Арабаджиев.

Той посочи, че работа на камарата ще е да прави инспекции по определяне на една компания дали работи в България или е така наречен „ пощенска кутия “ и ще предлага, а министърът ще издава лицензите и ще ги лишава. Според него камарата ще пази ползите на действително работещите компании, уверен е изпълнителният шеф. Арабаджиев опроверга внушенията, които бяха направени в зала, че това е лобистки закон и съобщи, че те в никакъв случай не са подкрепяли сходни начинания.

Стана ясно още, че за на следващия ден е плануван първият митинг на съперниците на камарата. Автобусите на браншовите организации няма да возят пасажери час и половина – сред 14 и 15:30 ч., а тези които към този момент са потеглили, няма да стопират, само че тези, които ще би трябвало да потеглят в 14 ч., ще останат на автогарите. Ще бъдат наранени градски и междуградски линии. Ефективни протестни дейности са планувани и за 25 юни 2018 година В този ден 250 рейса възнамеряват да създадат шествие в София./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР