Законодателят не си е мръднал пръста, Законодателната власт и ръководството

...
Законодателят не си е мръднал пръста, Законодателната власт и ръководството
Коментари Харесай

Прокуратурата употреби катастрофата в София за реванш срещу властта

" Законодателят не си е мръднал пръста ",

" Законодателната власт и управлението на Министерство на вътрешните работи и Правосъдието не ги интересуват ползите на жителите ",

" Законодателните оферти от сегашните ръководещи от време на време са идиотски ",

" Войната на Министерство на вътрешните работи против правосъдната система води до ненаказуемост на нарушителите "

Тези думи принадлежат на Ясен Тодоров - някогашен член на Висш съдебен съвет от квотата на " Атака " и някогашен ръководител на Етичната комисия на съвета в остарелия му мандат, останал в историята със свадите за " Двете каки " и sms-ите от/до Бойко Борисов по време на основни съвещания.

Три години след приключването на мандата му като кадровик във Висш съдебен съвет, Тодоров към този момент има нов виновен пост - зам.-директор на Националната следствена работа.

Тодоров даде три изявленията онлайн по трите национални малките екрани в четвъртък заран, в качеството си на началник на следствието по тежката злополука на бул. " Черни връх ", при която някогашен футболист, лежал в пандиза за разпространяване на опиати, с подправена брошура, подправени регистрационни номера и подправена полицейска синя лампа, умъртви две дами.

Единствените пресни вести от Национална следствена служба по случая бяха свързани с това, че Георги Семерджиев е притеглен като обвинен и отхвърля да се тества за алкохол и опиати повече от денонощие след закононарушението.

Ясен Тодоров обаче желае да си каже думата по втора " тематика " - която няма нищо общо с следствието на злополуката - и не търпи възражения от репортерите.

Точно в този ден Висш съдебен съвет най-сетне би трябвало да прегледа всъщност настояванията за премахване на основния прокурор (и негов административен ръководител) Иван Гешев поради уронване престижа на правосъдната власт и служебни нарушавания.

Тодоров употребява моментния публичен интерес към работата на следствието, с цел да вмени виновност на тези, които са си разрешили да изискат отстраняването на Гешев. В едно от включванията си съумя даже да намеси проблема със закриването на Специализираната прокуратура - въпреки че тя в никакъв случай не се е занимавала с следствия на произшествия.

Едно от основанията в настояването на правосъдния министър Надежда Йорданова е обвързвано със остарели методически инструкции на Гешев до всички прокурори във връзка делата за тежки ПТП, за които се оказва, че опонират на Наказателния кодекс и правосъдната процедура. Същите инструкции са анулирани от самия основен прокурор година и половина по-късно.

Указанията са, че при произшествия по виновност на пиян/дрогиран водач прокурорите би трябвало да желаят запор и лишаване на автомобила, с който е осъществено закононарушението. Иван Гешев издава заповед с одобряването им до всички прокурори още на 11 май 2020 година

На идващия ден излиза наяве, че Гешев е изискал същите инструкции да станат експлицитен закон - тъй като тълкуването му на Наказателен кодекс в действителност въобще не е несъмнено.

Въпреки че основният прокурор няма право на законодателна самодейност, той сезира кабинета и Народното събрание с " експертно предложение " за промени в Наказателен кодекс.

Писмото му е изпратено до тогавашния министър председател Бойко Борисов, до Цвета Караянчева и ръководителите на 5-те парламентарни групи в 44 НС(ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Патриотите и " Воля " ) за разглеждане. В същото " експертно предложение " се предлага и пожизнен затвор за хора, умъртвили човек на пътя, до момента в който карат в нетрезво положение.

Искането на Гешев е импортирано няколко седмици след големия публичен потрес от гибелта на Милен Цветков, блъснат с към 100 км/ч от дрогирания Кристиан Николов.

Прокуратурата се качва на вълната на възмущението от тежкото закононарушение, като трансферира топката в полето на Народното събрание - да се " развържат " ръцете ѝ да изисква оптимално тежки санкции по случаите, които постоянно притеглят всеобщ медиен интерес.

Обвинението е в онази мека междинна позиция, в която не носи директна отговорност нито за предварителния надзор (тя е в МВР), нито за окончателните присъди (там съдът елементарно може да бъде умишлен за " отговорен ", в случай че не отговори на прокурорските искания). Но смесването на политическия PR с гласа на деполитизираната правосъдна власт преследва свои лични цели.

Ако предложенията на Иван Гешев за отнемането бяха признати, в тази ситуация с злополуката от " Черни връх " страната би получила двете половини на размазан джип Audi Q7.

Адекватната реакция би трябвало да бъде напълно друга - прелиминарен непоколебим надзор, система за бързо вписване на рискови пътни нарушавания, бързи правосъдни процеси и тотално гонене на корупцията от най-ниското до най-високото равнище в системата на Министерство на вътрешните работи.

Защото единствено няколко седмици преди да бъде упрекнат за убийството на две дами - Георги Семерджиев е спиран от " Пътна полиция " в Студентски град и е открито, че кара под въздействието на амфетамини.

Според шефа на КАТ-София - чиновниците от 7 РПУ даже не са го задържали.

Свалили са номерата на джипа му, с цел да спрат колата от придвижване, само че с това не са предотвратили Семерджиев да извърши серия от други закононарушения - да се достави с подправени табели и да продължи да кара безумно по улиците на София, като си " оказва помощ " със синя лампа и стоп-палка на КАТ.

Предложенията на Гешев за пожизнен затвор за пияни водачи и за лишаване на коли за 1,2 промила алкохол в кръвта получава реакция, само че не от Народното събрание, а от съда.

В свое мнение ръководителят на Районен съд Ихтиман Радослава Йорданова оспорва напътствията на Гешев и предизвестява, че те ще доведат до " следващо опълчване сред прокуратурата и съда, тъй като липсва нормативна основа за лишаване на МПС в интерес на страната " в изискванията, които той е разпоредил.

В публикация за правния уебсайт " Де факто " Йорданова дава теоретична обосновка за какво настоящия в този миг Наказателен кодекс опонира на волята на Иван Гешев като основен прокурор. По мотив предложенията му законът да се промени и колите да се лишават без значение от това кой е притежателят им, с цел да дава отговор на вижданията му за правдивост, тя предизвестява за заплаха от " законодателен популизъм " и цитира " трайната процедура на Европейски съд по правата на човека " в противоположна посока.

За съда отнемането на средствата, с които е осъществено закононарушение, може и да има санкционен темперамент, само че то не съставлява наказване. Отнемането на автомобил, с който е осъществено закононарушение в нетрезво положение, също не попада в тази категория, тъй като има десетилетни поредни правосъдни тълкувания, че колата не е средство, а предмет на закононарушението.

Формално видяно, написа тя, средството на закононарушението е използваният алкохол или опиат, под чието въздействие водачът е нарушил закона - а те, естествено, не могат да бъдат " отнети ".

Наказателният кодекс не е изменен - месец и половина след " експертното предложение " на Иван Гешев избухнаха всеобщите митинги против кабинета " Борисов " и против самия основен прокурор. Указанията му към прокурорите, които дописват Наказателен кодекс по негово убеждение, обаче остават да работят до 29 ноември 2021 година, когато Гешев самичък ги анулира.

Една от 9-те рецензии на правосъдния министър Надежда Йорданова към него е точно по този мотив.

Тя показва, че основният прокурор е задължен да дава инструкции, които са " съобразени с материалния и процесуалния закон и не основават предпоставки за налагане на незаконосъобразни практики при следствието и правораздаването ". Йорданова цитира и няколко каузи от съдилища както в България, по този начин и в Европейски съд по правата на човека Страсбург, които опонират на логиката на Гешев по проблема.

Целесъобразни ли са настояванията за следващо повдигане на наказванията за ликвидиране на пътя?

Бившият прокурор Андрей Янкулов, който е част от Антикорупционния фонд, обществено подлага на критика държанието на прокуратурата след нещастието на бул. " Черни връх " на 5 юли - първата реакция на представителя на основния прокурор Сийка Милева беше да упрекна Народното събрание, че не приел апелите за доживотни присъди при породена гибел при ПТП в нетрезво положение.

" Трагедията за фамилията на всеки умрял в резултат на закононарушение е голяма. Използването на персоналната покруса на фамилиите в опит за създаване на положителен публичен имидж през поръчки за куха наказателна политика, изразяваща се в непрекъснат ламтеж към увеличение и увеличение на наказванията без криминологичен разбор на трендовете, структурата и приничините за съответния тип престъпност може да се назова по доста разнообразни способи, всеки от тях обаче излизащ отвън положителния звук ", написа той в обява във Фейсбук.

Той показва статистически данни за записаните сходни закононарушения, като демонстрира, че броят им в действителност понижава на междинна годишна база сред 2008-2010, 2017-2019 и 2020-2021.

" Постоянно да се предлага най-лесното - повече и повече наказателна принуда, за решение на толкоз комплициран проблем като каква да бъде съответната реакция на страната против избран тип престъпност, няма по какъв начин да бъде изключително добър отзив за предлагащия ", споделя той.

Колкото до размера на присъдата - през март 2022 година подсъдимият за гибелта на Милен Цветков Кристиан Николов беше наказан на 9 години затвор при оптимално позволено наказване от 20 година отнемане от независимост.

Прокуратурата е упорствала за 15 години затвор - повече от постановеното от съда на първа инстанция, само че по-малко от " тавана ", тъй като Николов направил признания.

Делото към момента не е завършило с дефинитивна и влезнала в действие присъда, две години след убийството на Цветков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР