Законодателният процес в 44-тото Народното събрание е обременен с тежки

...
Законодателният процес в 44-тото Народното събрание е обременен с тежки
Коментари Харесай

Народното събрание с рекорди по некадърност, а Борисов очаква от него чудеса

Законодателният развой в 44-тото Народното събрание е съкрушен с тежки и пагубни дефекти. В над 90% от случаите въобще липсват гледните точки на представители на заинтригуваните групи. Трагични са цифрите при отчитане на резултата или за координиране с специалисти. Известно е, че измежду депутатите има 20-тина адвокати, а шепата правни специалисти, които трябваше да оказват помощ в законотворчеството на Народно събрание от мнозина се възприемат като тежко компрометирани. Не поради юридически гаф,а поради унизителното отношение, което позволиха да показват към тях депутатите и най-много председателката им Караянчева.
Когато цифрите приказват и Борисов би трябвало да замълчи, а цифрите са убийствени

Категоричните данни не са агитация или подправена вест, а се съдържат в обстоен изработен от Националния център за парламентарни проучвания, който е към Народното събрание. Изследването обгръща 438 законопроекта, регистрирани в обществения указател „ Законопроекти” на Народното събрание за интервала: 19 април 2017 година – 17 декември 2019 година Ето единствено някои от констатациите:

В 100 % от случаите не са планувани механизми за оценка на разноските и резултатите от съответната законодателна самодейност.

В 93.4% от законопроектите няма посочена информация за извършени публични съвещания или разисквания, на които да бъдат дискутирани проблемите и аргументите, налагащи смяната.

В претекстовете съвсем постоянно – в 91,5% от случаите липсват гледните точки на представители на заинтригуваните групи.

В 94.7% от законопроектите няма посочена информация за извършени публични съвещания или разисквания, на които да бъдат дискутирани проблемите и аргументите, налагащи смяната.

В 92% от случаите в претекстовете липсват гледните точки на представители на заинтересуваните групи.

При 87.9% от законопроектите въобще не съдържат позовавания на проучвания и научна експертиза в своята аргументация. Това удостоверява налагащата се визия, че законодателните промени се пишат „ на коляно”, без да се употребява помощта на способени експерти в съответните области.

От 2017 година до края на 2019 година случаите в които не са посочени финансови или други средства, нужни за използването на новата уредба през осемте парламентарни сесии варира от 67 до съвсем 89% от случаите.

В 95,2% не са планувани ограничения за информиране на жителите по отношение на постигнатите резултати в резултат на измененията.

Изобщо липсват условия за от време на време издание на резултати от новите законови промени при 97% от разлежданите закони, като единствено при 1,6% това не е използвано.

В разбора се вижда още, че в 93.4% от законопроектите няма посочена информация за извършени публични съвещания или разисквания, на които да бъдат дискутирани проблемите и аргументите, налагащи смяната.

В направеното изследване излиза наяве, че фрапиращите 87.9% от законопроектите въобще не съдържат позовавания на проучвания и научна експертиза в своята аргументация. Това удостоверява налагащата се визия, че законодателните промени се пишат „ на коляно”, без да се употребява помощта на способени експерти в съответните области.

В 67.6% от законопроектите не са вписани избрани периоди за постигането на заложените в тях цели.

От Националния център за парламентарни проучвания показват, че обект и предмет на проучването е информацията, съдържаща се главно в претекстовете към импортираните в Народното събрание законопроекти. Една от задачите на разбора е „ да се построи цялостна експертна и осведомителна база данни за законодателството, която ще способства за постигането на по-високо качество и резистентност на законодателната политика. “

Ако с думи е комплицирано ето и в картинки

.

.

.

.

.

.
Източник: Национален център за парламентарни проучвания

Констатациите са безапелационни. В това Народно заседание законовите промени се оферират без сериозна аргументация. Генерално липсват гледните точки на представители на заинтригуваните групи. Най-често липсва оценка на разноските и резултатите. Въобще не се поставят старания да бъдат осведомени жителите какво се променя и какви ще бъдат следствията от поправките. Практиката е да се одобряват законопроекти, посредством които в преходните и заключителни разпореждания да се променят други закони. Законодателните промени се пишат „ на коляно”, без да се употребява помощта на способени експерти в съответните области.

Безброй пъти е коментирана зловредната процедура на това Народно събрание да се одобряват законопроекти, посредством които в преходните и заключителни разпореждания да се променят други закони. Това даже се трансформира в наклонност - в сегашния парламент делът на такива законопроекти възлиза на 37% , до момента в който в предния е бил 35%.

69,2% от всички оферти са за изменение и/или допълнение на действителен закон.

Ето кого цитират от откривателите от националиня център в разбора си по тематиката:

" Практиката да се трансформират закони с преходни и заключителни разпореждания на други законодателни актове е оспорвана от редица учени и откриватели в региона на правото. Още през 2001 година в сп. „ Съвременно право “ (2/2001), в публикацията си „ Цивилистични патологии в данъчните закони “ проф. Огнян Герджиков акцентира, че една от язвите на законодателството е, че „ в закони с един предмет на споразумяване и контролиране в преходни и заключителни разпореждания да се уреждат напълно други въпроси /……/ Това е нещо безусловно недопустимо и неприемливо, само че е всеобща процедура, което извънредно доста затруднява правораздаването, затруднява всички адвокати, които практикуват, които си служат с тези закони и би трябвало да ги ползват ".

Къде са специалистите законотворци?

Вчера депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова неведнъж ни изясни от екрана на тв приемника, че Борисов приказва като водач на партията и като подобен е изискал свикването на Велико национално заседание, а в подмяна на това ще подаде оставка. Деси Т..то, която до в този момент водеше класацията с прозвището си, само че Карянчева я надмина, изясни, че ГЕРБ работи с доста адвокати, които не били депутати, само че не може да каже кои са тъй като те не я били упълномощили за това. Кои ли са тези митични титани на юридическата мисъл. Сещам се за едни, само че към този момент единствено със страдание към тях, труда и званията им, тъй като това Народно заседание ги компрометира съществено и като специалисти и като персони.

Припомняме, че още през 2017 година, поради неналичието на задоволително адвокати измежду депутатите, към Народното събрание бе основан специфичен Консултативен съвет по законодателство. Кой взе участие в него може да видите. Година по-късно посредством пожелан достъп до информация Фрог Нюз Малко по-късно ръководителят му - проф. Огнян Герджиков, рачайки го " неправилен ". Мотивите му бяха, че, нито депутатите, нито обособените комисии, търсят изтъкнатите адвокати за това, за което са приели да станат част от този орган в Народно събрание. Въпреки настояването ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева не го разпусна, а ръководителят му се задоволи с оказаното му внимение Народно събрание да го кани на тържества във връзка национални празници.

Въпреки че не спестяваше рецензии към ръководещите, проф. Герджиков и неговите сътрудници в този съвет не направиха нищо повече, с цел да не стоят имената им по този метод в уеб страницата на Народното събрание - опит за подправен авторитет на институцията.

На всичкото от горната страна единствено преди месец, при започване на митингите против държавното управление, министър председателят Бойко Борисов съобщи, че.

Ако това са специалистите, с които ГЕРБ се съветва, е разбираемо, че не смеят да ги назоват. Ако не са – в действителност остава един Даниел Кирилов, на който персонално Борисов му забрани да написа постове във Facebook.

Благовеста Фармаконова

Ето и цялото проучване.

Източник: Национален център за парламентарни проучвания

by on Scribd
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР