Законодателният орган на Международния наказателен съд (МНС) осъди днес заплахите,

...
Законодателният орган на Международния наказателен съд (МНС) осъди днес заплахите,
Коментари Харесай

Руски заплахи срещу съда в Хага след заповедта за арест на Путин

Законодателният орган на Международния углавен съд (МНС) осъди през днешния ден заканите, идващи от Русия против членовете на МНС, откакто предишния петък издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин за военното закононарушение „ депортиране на украински деца “, съобщи Франс прес.

Председателството на Асамблеята на страните членки, която сплотява 123-те страни членки на МНС, съобщи, че е имало закани против съда и оповестени ограничения против прокурора и съдиите, участващи в издаването на заповеди за арест поради обстановката в Украйна.

Русия разгласи в понеделник, че стартира наказателно следствие против прокурора и трима съдии от МНС след издаването от този съд на заповед за арест на съветския президент и неговия комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.

Бившият съветски президент Дмитрий Медведев, който сега е заместник-председател на съветския Съвет за сигурност и е привикнал да прави стряскащи изказвания, съгласно нидерландските медии, в същия ден е посъветвал в Телеграм съдиите от МНС да „ погледнат деликатно към небето “, имайки поради на вероятен съветски ракетен обстрел.

Законодателният орган на МНС в изказване осъди „ опитите да се попречват интернационалните старания за търсене на отговорност за дейности, неразрешени от общото интернационално право “. Асамблеята също по този начин „ удостовери още веднъж цялостното си доверие в съда “.

Главният прокурор на МНС Карим Хан, който проверява вероятни военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени по време на съветската атака, почнала преди повече от година, сподели пред Агенция Франс Прес, че броят на хипотетичните депортации на украински деца в Русия или територии под неин надзор „ е достигнал хиляди “.

Според Киев повече от 16 000 украински деца са били депортирани в Русия след началото на съветската инвазия на 24 февруари 2022 година, доста от които са били настанени в институции и приемни домове, прецизира Българска телеграфна агенция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР