Законът за употреба на езиците, който бе гласуван в македонския

...
Законът за употреба на езиците, който бе гласуван в македонския
Коментари Харесай

Македонски вестници коментират приетия Закон за употреба на езиците

Законът за приложимост на езиците, който бе гласуван в македонския парламент с 64 гласа " за ", планува редица промени в страната, които ще имат финансово отражение, като да вземем за пример образуването на специфична организация и инспекторат, които ще са задължени да наблюдават използването на законовите клаузи, написа скопският вестник " Вечер ". Законът влиза в действие незабавно откакто бъде оповестен в Служебен вестник, написа изданието.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Boris Grdanoski
В закона се планува албанският да бъде формален на цялата територия. Двуезичието ще се ползва във всички държавни институции, публични предприятия, организация, институти, организации. Албанският ще се употребява в Народното събрание, държавното управление, конституционния съд, изборния развой, образованието, опазването на здравето, персоналните документи и други Всички органи на държавната власт ще имат двуезични уеб страници. Законът ще коства на бюджета 106 милиона денара.

Симптоматично е, че законът за двуезичието планува високи санкции / 5000 евро/, в случай че държавна институция не използва албански език, само че няма такова наказване, в случай че чиновниците в държавния бранш не използват македонски език, написа " Вечер ". С това излиза, че наложителен формален език, със опасност от наказване, в обществения и държавния бранш е единствено албанският, а съгласно наказателната политика македонският е единствено незадължителен, отбелязва в. " Вечер ".

Законът за приложимост на езиците е изцяло съгласно конституцията и корекция 5, които са признати преди 17 години. Никой не е и не може да бъде над конституцията. Същевременно този закон изцяло подсигурява съответната приложимост на македонския език и е сериозен принос в построяването на концепцията едно общество за всички жители, декларирал министър председателят Зоран Заев, написа в. " Нова Македония ". В известие за медиите Заев прикани да бъде отхвърлена политиката на разделяне, разкол и спорове и да се осъществят промените. С подобряването на правата за приложимост на езиците не губи никой, прави оценка министър председателят, а единствено се основават условия за по-добра връзка сред жителите и институциите, а невъзпрепятстваната връзка на жителите е цивилизационна облага, написа в. " Нова Македония ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР