Законът за охранителната дейност не се отнася за Община Пловдив,

...
Законът за охранителната дейност не се отнася за Община Пловдив,
Коментари Харесай

Иван Тотев: 400 служители от Общинска полиция, охрана и...

Законът за охранителната активност не се отнася за Община Пловдив, а по-скоро има смисъл за по-малките обитаеми места, с цел да пазят земеделските ниви, горите, пасищата, разяснява  кметът Иван Тотев.  Той уточни, че с изключение на полицейските ръководства на Министерство на вътрешните работи  администрацията разполага с още няколко структури, които имат ангажимент за опазването на публичния ред и сигурността в града. Това са Общинска полиция, Общинска защита и Инспекторат. 

Общинската  полиция, която наброява към 60 униформени, се  устоя от градския бюджет и се подчинява  на кмета, с изключение на на Министерство на вътрешните работи.  Предстои още 8 - 10 души да бъдат подготвени и да стартират работа, изясни кметът.  

В Общинска защита са назначени  290 чиновници, чиято съществена роля е да управляват спазването на локалните наредби - за непорочност,  екология, звук,  паркиране.  Предприятието има лиценз за защита, но единствено на общинско имущество.  Полагаме оптимални старания да оказваме помощ за реда и има резултат, твърди шефът на Общинска защита Александър Стайков.

Денонощни патрули на предприятието дебнат за извършители на Главната, в Цар-Симеоновата градина, ул. „ Райко Даскалов ” и „ Капана ”. Нощни обходи са въведени в Стария град, вследствие на което кражбите внезапно понижиха. Александър Стайков припомня, че неведнъж  подчинените му са залавяли крадци и спасявали паднали във водите на Гребния канал, където също има патрул. На Джумая джамия предотвратили пожар и заловили  психологично болен, който  беше хвърлил паве по кметския автомобил.  Охранителите нямат право да носят огнестрелно оръжие, само че са оборудвани с палки и белезници.

Вече близо 170  видеокамери са инсталирани на най-посещаваните места  и в Центъра на Общинска защита непрекъснато се следи да няма зулуми.  Но  е невероятно да се  сложи  до всяко колче, скамейка и цветенце  охрана, тъй като другояче ще е нужна многомилионна войска, обобщава Александър Стайков.

Още 50  служители от Инспектората, кръстен Общинското ФБР, кръстосват улиците на Пловдив с задачата да наблюдават за реда.  На нарушителите се сформират наставления и актове, по които  вече в Община Пловдив постановат наказания. Според шефа на Инспектората Ангел Славов  жалбите за нарушавания понижават, тъй като явно хората стартират да привикват, че  законите и наредбите би трябвало да се съблюдават. 

Независимо от армията охранители и служители на реда, няма ден без потрошени автобусни спирки, пейки, мантинели, пътни знаци.  Десетки заслони са счупени, а най-фрапиращ образец  за вандализъм е пешеходният подлез от северната страна на Тунела, където  вече няма една оживяла стена.  Краде се на пакост, в това число посадените в градинките и на разграничителните линии цветя, шубраци и фиданки. Режат се маркучи на поливните системи, като че ли съзнателно желае да се вреди.  След като са изчистени, още веднъж по фасадите се появяват графити, само че няма по какъв начин до всяка постройка да дежури служител на реда или общински охранител.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР